Sos grzybowy z marchewką
Polecam ten sos, którego istotnym składnikiem jest marchew . Jest gęsty i bardzo aromatyczny, doskonały do wszelkiego rodzajów placków, kotletów czy naleśników.
Wyobrażam sobie, jak by smakował z takimi bułeczkami !
Składniki :
30 g. suszonych leśnych grzybów
1 duża cebula
1 duża marchew
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie :
Grzyby moczę w 1,5 szklanki gorącej wody przez ok. pół godziny, po czym gotuję je w tej samej wodzie aż zmiękną. Odcedzam ( zostawiam wywar !) i kroję w paseczki. Cebulę kroję w drobną kostkę , czosnek siekam i przesmażam z cebulą na oleju, aż się zeszklą. Dodaję grzyby i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Marchewkę ścieram na drobnej tarce, dokładam na patelnię i jeszcze przez kilka minut smażę. Dodaję mąkę, mieszam i przekładam wszystko do wywaru z grzybów, mieszając. Powinien powstać gęsty sos. Doprawiam go solą i pieprzem, dodaję według uznania posiekaną natkę pietruszki.
Przepis autorski.
Wyobrażam sobie, jak by smakował z takimi bułeczkami !
Składniki :
30 g. suszonych leśnych grzybów
1 duża cebula
1 duża marchew
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie :
Grzyby moczę w 1,5 szklanki gorącej wody przez ok. pół godziny, po czym gotuję je w tej samej wodzie aż zmiękną. Odcedzam ( zostawiam wywar !) i kroję w paseczki. Cebulę kroję w drobną kostkę , czosnek siekam i przesmażam z cebulą na oleju, aż się zeszklą. Dodaję grzyby i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Marchewkę ścieram na drobnej tarce, dokładam na patelnię i jeszcze przez kilka minut smażę. Dodaję mąkę, mieszam i przekładam wszystko do wywaru z grzybów, mieszając. Powinien powstać gęsty sos. Doprawiam go solą i pieprzem, dodaję według uznania posiekaną natkę pietruszki.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz