Fasola w sosie pomidorowym z czosnkiem i tymiankiem
W niedziele często przygotowuję posiłki, które łatwo przechować, a które w zabieganym tygodniu szybko można podgrzać i zjeść :) Takim daniem jest oczywiście fasolka. Przygotowałam ją bez mięsa, jedynie z kroplą oliwy, w gęstym sosie pachnącym aromatycznym tymiankiem, czosnkiem i papryką. Wystarczy zetrzeć trochę sera i podać ją np. z grzankami - pycha !
Składniki :
2 szklanki fasoli Lima
3 szklanki wrzątku do namoczenia
2 szklanki zimnej wody
200 g. przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka ciemnego cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
tarty miękki żółty ser
sól, pieprz
Przygotowanie :
Fasolę zalewam wrzątkiem i moczę przez całą noc, rano odlewam wodę i dolewam świeżą - gotuję do miękkości ok. 40 minut. Dodaję przecier pomidorowy, cukier oliwę, posiekany w plasterki czosnek i zioła, duszę razem kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Fasolkę podaję bardzo gorącą posypaną tartym serem z dodatkiem grzanek.
Przepis autorski.
Zapraszam też na słodko-pikantną fasolkę
Składniki :
2 szklanki fasoli Lima
3 szklanki wrzątku do namoczenia
2 szklanki zimnej wody
200 g. przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka ciemnego cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
tarty miękki żółty ser
sól, pieprz
Przygotowanie :
Fasolę zalewam wrzątkiem i moczę przez całą noc, rano odlewam wodę i dolewam świeżą - gotuję do miękkości ok. 40 minut. Dodaję przecier pomidorowy, cukier oliwę, posiekany w plasterki czosnek i zioła, duszę razem kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Fasolkę podaję bardzo gorącą posypaną tartym serem z dodatkiem grzanek.
Przepis autorski.
Zapraszam też na słodko-pikantną fasolkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz