Szukaj na blogu

Fasola w sosie pomidorowym z czosnkiem i tymiankiem

 W niedziele często przygotowuję posiłki, które łatwo przechować, a które w zabieganym tygodniu szybko można podgrzać i zjeść :) Takim daniem jest oczywiście fasolka. Przygotowałam ją bez mięsa, jedynie z kroplą oliwy, w gęstym sosie pachnącym aromatycznym tymiankiem, czosnkiem i papryką. Wystarczy zetrzeć trochę sera i podać ją np. z grzankami - pycha !



Składniki :
2 szklanki fasoli Lima
3 szklanki wrzątku do namoczenia
2 szklanki zimnej wody
200 g. przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka ciemnego cukru 
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
tarty miękki żółty ser 
sól, pieprz
Przygotowanie :
Fasolę zalewam wrzątkiem i moczę przez całą  noc, rano odlewam wodę i dolewam świeżą - gotuję do miękkości ok. 40 minut. Dodaję przecier pomidorowy, cukier oliwę, posiekany w plasterki czosnek i zioła, duszę razem kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Fasolkę podaję bardzo gorącą posypaną tartym serem z dodatkiem grzanek.
Przepis autorski.

 Zapraszam też na słodko-pikantną fasolkę






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger