Szukaj na blogu

Kotlety z gotowanych ziemniaków i kaszy gryczanej podane z pieczarkami

Jak widzisz, to idealne kotlety na wykorzystanie składników, które często zostają po obiedzie: zagospodarujesz nadmiar ugotowanych ziemniaków i kaszy gryczanej. Dodatkowym plusem jest fakt, że w zasadzie na jednej patelni, w tym samym czasie, przygotujesz zarówno kotlety, jak i pieczarki, z którymi możesz je podać. To pyszny i tani obiad.




Składniki na 6 kotletów:
ok. 300 g. ziemniaków (po ugotowaniu, najlepiej żeby były w całości albo w dużych kawałkach)
150 g. ugotowanej kaszy gryczanej
1 cebula
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
Dodatkowo:
1 niewielka cebula
5-6 pieczarek
szczypta soli i pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Całkowicie zimne ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do miski razem z zimną, ugotowaną kaszą. 
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ziemniaków i kaszy, wbijam też jajko, dorzucam posiekaną natkę pietruszki. 
Mieszam dokładnie masę (można to zrobić dłonią), doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Formuję 6 kotletów, każdy obtaczam w bułce tartej. 
Smażę na złoto na niewielkiej ilości oleju - gdy druga strona po przewróceniu zacznie się rumienić, zsuwam kotlety na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam cieniutko pokrojoną cebulę. 
Odrobinę ją solę, podsmażam przez minutę. 
Dorzucam pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, całość doprawiam pieprzem, smażę mieszając aż pieczarki się lekko zezłocą. 
Wtedy razem podaję - kotlety z pieczarkami.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger