Placek z ziemniakami, kurczakiem, pieczarkami i serem
Mam dziś wolne i wykorzystuję czas na przygotowanie obiadów na najbliższych kilka dni. W piekarniku jest jeden z nich, i po przygotowaniu zostało mi troszkę tego i owego - jako osoba bardzo nielubiąca wyrzucać jedzenia po prostu zagospodarowałam wszystko, dodałam jeszcze co nieco, i powstał tenże oto naprawdę pyszny placek.
Składniki na 1 porcję:
1 niewielki ziemniak, starty na tarce z grubymi oczkami
skrawki z piersi kurczaka (mniej więcej taka sama ilość na wagę jak ziemniak)
1 pieczarka
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego żółtego sera
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
kawałek pomidora
kawałek czerwonej papryki
posiekana natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Mięso kroję w cienkie paseczki, przekładam do miski. Dodaję startego ziemniaka, pokrojoną drobno pieczarkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, ser oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko dokładnie, dodaję łyżeczkę mąki, ponownie mieszam. Rozgrzewam olej na niewielkiej patelni, wykładam masę formując placek. Przykrywam, smażę ok. 5 minut na średnim ogniu. Łopatką delikatnie podważam placek, by oddzielić go od dna, po czym przekładam na drugą stronę i ponownie smażę ok. 5 minut, również pod pokrywką.
Pomidora i paprykę kroję drobniutko, mieszam z posiekaną natką pietruszki, lekko doprawiam do smaku. Tak przygotowane warzywa wykładam na gorący placek, od razu podaję.
Składniki na 1 porcję:
1 niewielki ziemniak, starty na tarce z grubymi oczkami
skrawki z piersi kurczaka (mniej więcej taka sama ilość na wagę jak ziemniak)
1 pieczarka
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego żółtego sera
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
kawałek pomidora
kawałek czerwonej papryki
posiekana natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Mięso kroję w cienkie paseczki, przekładam do miski. Dodaję startego ziemniaka, pokrojoną drobno pieczarkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, ser oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam wszystko dokładnie, dodaję łyżeczkę mąki, ponownie mieszam. Rozgrzewam olej na niewielkiej patelni, wykładam masę formując placek. Przykrywam, smażę ok. 5 minut na średnim ogniu. Łopatką delikatnie podważam placek, by oddzielić go od dna, po czym przekładam na drugą stronę i ponownie smażę ok. 5 minut, również pod pokrywką.
Pomidora i paprykę kroję drobniutko, mieszam z posiekaną natką pietruszki, lekko doprawiam do smaku. Tak przygotowane warzywa wykładam na gorący placek, od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz