Szukaj na blogu

Modra kapusta duszona z czosnkiem i cebulą

Bardzo lubię czerwoną kapustę na ciepło, a bardzo dawno jej nie jadłam - więc dziś smakowała mi ogromnie :)
Przygotowałam ją w bardzo prosty sposób, na patelni, z cebulą, czosnkiem, odrobiną masła i przyprawami dodatkowo nadającymi wyjątkowy smak. 





Składniki:
mała lub pół większej główki czerwonej kapusty
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
ok. pół szklanki wody do podlewania
2-3 łyżki octu balsamico
2-3 łyżki sosu Worcester
Przygotowanie:
Kapustę siekam drobno. Obraną cebulę kroję na pół, a potem na cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni (będzie potrzebna pokrywka), wrzucam cebulę i smażę ją przez chwilę - do zeszklenia. Dorzucam kapustę, odrobinę solę całość i mieszając podsmażam na dość mocnym ogniu do 5 minut. Następnie dodaję masło i drobno posiekany czosnek, przykrywam patelnię, zmniejszam moc kuchenki, smażę kolejne 5 minut (mieszam w międzyczasie). Dolewam po odrobinie wody co kilka minut przy mieszaniu - w ten sposób duszę całą potrawę do miękkości (wody ma być tylko tyle, by kapusta łatwiej się udusiła; na koniec ma jej nie być na patelni). Doprawiam octem balsamico i sosem Worcester, solą i pieprzem. Podaję na gorąco.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger