Pyszne i szybkie medaliony z kurczaka z serem
Mam nadzieję, że taki pomysł poratuje Cię w sytuacji, gdy nie będzie czasu na długie gotowanie. Tego kurczaka przygotujesz szybko i łatwo, nawet w kryzysowej sytuacji gdy skończą się w domu jajka.
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2-3 plastry żółtego sera
majonez
sól, pieprz, ulubione suszone zioła (majeranek, zioła prowansalskie)
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z filetów odcinam polędwiczki, by wyrównać kształt kawałków. Następnie filety dzielę na ok. 1,5 cm plastry, które następnie delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa (najlepiej zrobić to między dwoma arkuszami folii spożywczej). Tak przygotowane mięso oprószam solą, pieprzem i ziołami. Każdy plaster delikatnie smaruję z jednej strony cienką warstwą majonezu, układam kawałek sera, ponownie lekko smaruję majonezem. Do miseczki wsypuję bułkę tartą, panieruję mięso ze strony posmarowanej majonezem, smaruje delikatnie majonezem drugą stronę i również panieruję w bułce. Rozgrzewam olej na patelni, układam medaliony stroną bez sera, podsmażam kilka minut (3-4) do zarumienienia, po czym przewracam na drugą stronę. Smażę kilka minut, delikatnie podważam płaską łopatką by ser z panierką się nie odkleił. Podaję z surówką
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2-3 plastry żółtego sera
majonez
sól, pieprz, ulubione suszone zioła (majeranek, zioła prowansalskie)
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z filetów odcinam polędwiczki, by wyrównać kształt kawałków. Następnie filety dzielę na ok. 1,5 cm plastry, które następnie delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa (najlepiej zrobić to między dwoma arkuszami folii spożywczej). Tak przygotowane mięso oprószam solą, pieprzem i ziołami. Każdy plaster delikatnie smaruję z jednej strony cienką warstwą majonezu, układam kawałek sera, ponownie lekko smaruję majonezem. Do miseczki wsypuję bułkę tartą, panieruję mięso ze strony posmarowanej majonezem, smaruje delikatnie majonezem drugą stronę i również panieruję w bułce. Rozgrzewam olej na patelni, układam medaliony stroną bez sera, podsmażam kilka minut (3-4) do zarumienienia, po czym przewracam na drugą stronę. Smażę kilka minut, delikatnie podważam płaską łopatką by ser z panierką się nie odkleił. Podaję z surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz