Lekki gulasz z indyka z papryką i pieczarkami
Gulasz zrobiłam z minimalną ilością tłuszczu, bez żadnego zagęszczania; sos powstał naturalnie z mięsa i warzyw. Bardzo smaczny, idealny do kasz.
Składniki:
0,5 kg mięsa z udźca indyczego
3 łyżki oleju
350 g. pieczarek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Mięso z indyka kroję na niewielkie kawałki, odrzucając błonki i ścięgna. Przekładam je do miski, dodaję płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, oraz curry, majeranek i tymianek. Dokładnie mieszam. Przykrywam i odstawiam na kilka godzin (u mnie na noc). Rozgrzewam olej na patelni, wykładam całe przyprawione mięso i mieszając smażę do 5 minut - mięso nie będzie przyrumienione. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam patelnię i smażę ponownie do 5 minut. Następnie dodaję pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej je myję i osuszam na papierowym ręczniku), powtarzam 5 minutowe smażenie pod pokrywką. Dodaję pokrojoną dość drobno paprykę, posiekany czosnek oraz mieloną słodką paprykę, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawiam ostatecznie do smaku.
Składniki:
0,5 kg mięsa z udźca indyczego
3 łyżki oleju
350 g. pieczarek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Mięso z indyka kroję na niewielkie kawałki, odrzucając błonki i ścięgna. Przekładam je do miski, dodaję płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, oraz curry, majeranek i tymianek. Dokładnie mieszam. Przykrywam i odstawiam na kilka godzin (u mnie na noc). Rozgrzewam olej na patelni, wykładam całe przyprawione mięso i mieszając smażę do 5 minut - mięso nie będzie przyrumienione. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam patelnię i smażę ponownie do 5 minut. Następnie dodaję pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej je myję i osuszam na papierowym ręczniku), powtarzam 5 minutowe smażenie pod pokrywką. Dodaję pokrojoną dość drobno paprykę, posiekany czosnek oraz mieloną słodką paprykę, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawiam ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz