Szukaj na blogu

Klopsy z indyka duszone w młodej kapuście

Poznaj mój przepis na wspaniałe klopsy z indyka duszone w kapuście. Bardzo lubię, kiedy całość albo większa część obiadu da się przygotować w jednym naczyniu, i tak było również z tym daniem. Pomimo, że składa się w sumie z dwóch składowych, można je przygotować bez problemu, praktycznie w jednym czasie, na tej samej patelni. Tak podane klopsy są soczyste, a kapusta pachnąca i pyszna. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, albo po prostu podać taki obiad z chlebem.

klopsy w kapuście



Przepis na klopsy z indyka duszone w kapuście
Składniki:
Klopsy:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
pół dużej cebuli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka bułki tartej plus oddzielnie do panierowania
Dodatkowo:
1 średnia marchewka, najlepiej młoda
pół główki młodej kapusty
pół dużej cebuli
2 ziarna kardamonu
2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 łyżeczki ketchupu lub przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
posiekany koperek
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
ok. pół szklanki wody do podlewania
Przygotowanie:
Połowę cebuli kroję w drobną kostkę, pozostałą część w plasterki. Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, oraz przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku. Dokładnie wyrabiam masę, najlepiej dłonią, po czym dodaję łyżkę bułki tartej i jeszcze raz wyrabiam. Formuję 12-15 niewielkich klopsów, każdy lekko panieruję w bułce tartej. 
Rozgrzewam olej na patelni, obsmażam lekko klopsy z każdej strony (nie muszą być dosmażone). Podsmażone zsuwam na jedną stronę patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojone w plastry pół cebuli, podsmażam do jej zeszklenia. Obraną marchew ścieram na drobnej tarce, dorzucam do cebuli, podsmażam mieszając ok. minuty. Zdejmuję na chwilę klopsy z patelni.
Ziarna ziela angielskiego i kardamonu lekko duszę płaską stroną ostrza noża, wrzucam na patelnię. Siekam drobno kapustę, dorzucam na patelnię do cebuli z marchewką, dodaję masło i przykrywam patelnię - smażę kilka minut, by kapusta lekko zmiękła. Doprawiam ją wstępnie solą i pieprzem. Na kapuście układam klopsy, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę (podlewając po odrobinie wody) ok. 20 minut - w międzyczasie lekko mieszam. Dodaję posiekany czosnek oraz ketchup/przecier pomidorowy, duszę pod przykryciem jeszcze 10 minut. Na konie doprawiam, dodaję posiekany koperek do smaku. 












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger