Kasza z warzywami - kilka pomysłów na wspaniały posiłek (oraz ranking kasz)
Jak często jesz kaszę?
Ja, przyznaję, kiedyś nie za często, ale od roku to się zmieniło. Teraz kasze zazwyczaj zastępują u nas ziemniaki do obiadu, występują też w sałatkach i kotletach (w tych ostatnich najczęściej jako sposób na wykorzystanie resztek).
Wiesz, które kasze są najzdrowsze?
1. Jednym z najlepszych kaszowych dobroczyńców dla naszych organizmów jest kasza jaglana, której zresztą często nadaje się tytuł królowej kasz. Jest bezglutenowa, czyli uniwersalna i dozwolona praktycznie dla wszystkich, od niemowląt począwszy. Jest zasadotwórcza, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Lekkostrawna, niezwykle odżywcza, ma też właściwości ocieplające i wzmacniające - jest idealna na osłabienia. Niezwykle odżywcza, zawiera sporo witamin z grupy B, a także krzemionkę, która ma wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów.
2. Kolejna bezglutenowa kasza - gryczana. Zdrowsza jest wersja nieprażona. Pośrednio wpływa na produkcję hormonu szczęścia! i melatoniny, odpowiedzialnej za dobry sen. To również źródło antyoksydantów, oraz wielu składników odżywczych.
3. Komosa ryżowa, kasza ryżowa, święte zboże Inków - Quinoa: również bezglutenowa. Wspaniałe źródło białka, witamin z grupy B, witaminy E i wielu minerałów;
4. Kasza manna - uchodzi za najbardziej kaloryczną; jej wartości odżywcze zależą od sposobu jest produkcji - dostępna w sklepach jako kasza manna lub kasza manna błyskawiczna. Lepsza oczywiście jest ta pierwsza (zgodnie z zasadą, że mniej przetworzone znaczy zdrowsze). Zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy PP oraz minerały. Jako jedyna zawiera sporo jodu. Jest dobra dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. No i idealna do deserów :)
5. Kuskus - z pszenicy durum. Źródło witamin z grupy B, lekkostrawna i sycąca.
Niepodważalną zaletą jest łatwość i szybkość jej przygotowania! (wystarczy zalać ją gorącym płynem i odstawić na kilka minut)
6. Kasza jęczmienna. Dla mnie typowo polska. Pod tą nazwą znajdziemy kilka rodzajów: pęczak, kasza wiejska, kasza perłowa (mazurska). Bez dwóch zdań najlepszy z nich jest pęczak, czyli całe ziarna pozbawione łuski. To bardzo dobre źródło minerałów i witamin.
Kasza jęczmienna polecana jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym, z wysokim cholesterolem, dla cukrzyków i osób z chorobami krążenia.
7. Kasza owsiana, najbardziej kaloryczna, ale ma najwięcej antyoksydantów - często więcej niż warzywa, owoce i zboża. Bogata w białko i błonnik, zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli obniża cholesterol.
To tyle o dobroczynności kasz - a teraz mam dla Ciebie kilka propozycji na pyszny, lekkostrawny posiłek.
Po kliknięciu na nazwę zostaniesz przeniesiony na stronę z przepisem.
Kasza kuskus z warzywami
Kasza z cukinią i szpinakiem
Kasza bulgur na zielono (z kalarepą. cukinią i szpinakiem)
Kasza jęczmienna z kalafiorem i suszonymi pomidorami
Kuskus z zielonymi warzywami
Kasza jęczmienna z pieczarkami i mozzarellą
Kasza bulgur z papryką i kalarepą
Ja, przyznaję, kiedyś nie za często, ale od roku to się zmieniło. Teraz kasze zazwyczaj zastępują u nas ziemniaki do obiadu, występują też w sałatkach i kotletach (w tych ostatnich najczęściej jako sposób na wykorzystanie resztek).
Wiesz, które kasze są najzdrowsze?
1. Jednym z najlepszych kaszowych dobroczyńców dla naszych organizmów jest kasza jaglana, której zresztą często nadaje się tytuł królowej kasz. Jest bezglutenowa, czyli uniwersalna i dozwolona praktycznie dla wszystkich, od niemowląt począwszy. Jest zasadotwórcza, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Lekkostrawna, niezwykle odżywcza, ma też właściwości ocieplające i wzmacniające - jest idealna na osłabienia. Niezwykle odżywcza, zawiera sporo witamin z grupy B, a także krzemionkę, która ma wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów.
2. Kolejna bezglutenowa kasza - gryczana. Zdrowsza jest wersja nieprażona. Pośrednio wpływa na produkcję hormonu szczęścia! i melatoniny, odpowiedzialnej za dobry sen. To również źródło antyoksydantów, oraz wielu składników odżywczych.
3. Komosa ryżowa, kasza ryżowa, święte zboże Inków - Quinoa: również bezglutenowa. Wspaniałe źródło białka, witamin z grupy B, witaminy E i wielu minerałów;
4. Kasza manna - uchodzi za najbardziej kaloryczną; jej wartości odżywcze zależą od sposobu jest produkcji - dostępna w sklepach jako kasza manna lub kasza manna błyskawiczna. Lepsza oczywiście jest ta pierwsza (zgodnie z zasadą, że mniej przetworzone znaczy zdrowsze). Zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy PP oraz minerały. Jako jedyna zawiera sporo jodu. Jest dobra dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. No i idealna do deserów :)
5. Kuskus - z pszenicy durum. Źródło witamin z grupy B, lekkostrawna i sycąca.
Niepodważalną zaletą jest łatwość i szybkość jej przygotowania! (wystarczy zalać ją gorącym płynem i odstawić na kilka minut)
6. Kasza jęczmienna. Dla mnie typowo polska. Pod tą nazwą znajdziemy kilka rodzajów: pęczak, kasza wiejska, kasza perłowa (mazurska). Bez dwóch zdań najlepszy z nich jest pęczak, czyli całe ziarna pozbawione łuski. To bardzo dobre źródło minerałów i witamin.
Kasza jęczmienna polecana jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym, z wysokim cholesterolem, dla cukrzyków i osób z chorobami krążenia.
7. Kasza owsiana, najbardziej kaloryczna, ale ma najwięcej antyoksydantów - często więcej niż warzywa, owoce i zboża. Bogata w białko i błonnik, zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli obniża cholesterol.
To tyle o dobroczynności kasz - a teraz mam dla Ciebie kilka propozycji na pyszny, lekkostrawny posiłek.
Po kliknięciu na nazwę zostaniesz przeniesiony na stronę z przepisem.
Kasza kuskus z warzywami
Kasza z cukinią i szpinakiem
Kasza bulgur na zielono (z kalarepą. cukinią i szpinakiem)
Kasza jęczmienna z kalafiorem i suszonymi pomidorami
Kuskus z zielonymi warzywami
Kasza jęczmienna z pieczarkami i mozzarellą
Kasza bulgur z papryką i kalarepą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz