Surówka z czerwoną kapustą , sałatą lodową i zielonym ogórkiem
Kolorowa, bardzo smaczna surówka, którą można przygotowywać przez większą część roku, czyli wtedy kiedy jest dostępna czerwona kapusta. To bardzo zdrowe, niskokaloryczne warzywo, które nie dość że dostarcza nam mnóstwo witamin i składników mineralnych, to jeszcze obniża poziom cholesterolu i jest dobrym źródłem błonnika.
Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne surówki, zajrzyj TUTAJ.
Składniki:
100 g, czerwonej kapusty, bardzo drobno poszatkowanej
100 g. sałaty lodowej, również drobno pokrojonej
1 szalotka bananowa, w bardzo cieniutkich plasterkach
100 g. zielonego ogórka, obranego i pokrojonego na cieniutkie plasterki
1-2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Sos:
100 g. jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki gazowanej wody
2 łyżki oleju
0,5 płaskiej łyżeczki cukru/ksylitolu
1/5 płaskiej łyżeczki soli (duża szczypta)
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie mieszam w misce. Oddzielnie mieszam składniki sosu, jogurt dodaję na końcu. Polewam warzywa sosem na kilka minut przed podaniem surówki, mieszam, dodatkowo osypuję szczypiorkiem.
Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne surówki, zajrzyj TUTAJ.
Składniki:
100 g, czerwonej kapusty, bardzo drobno poszatkowanej
100 g. sałaty lodowej, również drobno pokrojonej
1 szalotka bananowa, w bardzo cieniutkich plasterkach
100 g. zielonego ogórka, obranego i pokrojonego na cieniutkie plasterki
1-2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Sos:
100 g. jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki gazowanej wody
2 łyżki oleju
0,5 płaskiej łyżeczki cukru/ksylitolu
1/5 płaskiej łyżeczki soli (duża szczypta)
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie mieszam w misce. Oddzielnie mieszam składniki sosu, jogurt dodaję na końcu. Polewam warzywa sosem na kilka minut przed podaniem surówki, mieszam, dodatkowo osypuję szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz