Pieczone rolady drobiowe ze szpinakiem i ziemniakiem
Lekkie roladki z dość niespodziewanym farszem. Można przyjąć, że to obiad z ziemniakami i surówką :) W końcu ziemniaki na tym talerzu są - tyle że niewidoczne :)
Składniki na 2 porcje:
2 pojedyncze piersi z fileta z kurczaka
6 plastrów surowego boczku
200 g. świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego żółtego sera
1 średniej wielkości ziemniak
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso układam między dwoma arkuszami folii spożywczej i rozbijam ostrożnie tłuczkiem, starając się go nie przedziurawić. Tak przygotowane oprószam lekko solą i pieprzem i układam na trzech płasko rozłożonych obok siebie plastrach boczku.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam szpinak, odrobinę go solę i mieszam aż się zeszkli. Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję posiekany drobno czosnek i tarty ser. Szpinak wykładam po równo na obie przygotowane wcześniej porcje mięsa. Obieram ziemniaka i ścieram go na tarce z grubymi oczkami, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Wykładam po równej porcji na mięso ze szpinakiem. Składam wszystkie brzegi fileta do środka, by utworzyć pakunek, a potem zawijam go w plastry boczku. Takie mięsne roladki układam w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem. Przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 35-40 minut. Podaję gorące.
Składniki na 2 porcje:
2 pojedyncze piersi z fileta z kurczaka
6 plastrów surowego boczku
200 g. świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego żółtego sera
1 średniej wielkości ziemniak
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso układam między dwoma arkuszami folii spożywczej i rozbijam ostrożnie tłuczkiem, starając się go nie przedziurawić. Tak przygotowane oprószam lekko solą i pieprzem i układam na trzech płasko rozłożonych obok siebie plastrach boczku.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam szpinak, odrobinę go solę i mieszam aż się zeszkli. Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję posiekany drobno czosnek i tarty ser. Szpinak wykładam po równo na obie przygotowane wcześniej porcje mięsa. Obieram ziemniaka i ścieram go na tarce z grubymi oczkami, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Wykładam po równej porcji na mięso ze szpinakiem. Składam wszystkie brzegi fileta do środka, by utworzyć pakunek, a potem zawijam go w plastry boczku. Takie mięsne roladki układam w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem. Przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 35-40 minut. Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz