Jarzynka do obiadu: sałata lodowa zasmażana z porem w kremowym sosie
Jeśli lubisz marchewkę z groszkiem czy szpinak w kremowym sosie, powinna posmakować Ci moja dzisiejsza propozycja. To lekko zasmażane, a właściwie nawet bardziej duszone sałata lodowa i por, z dodatkiem odrobiny czosnku i koperku, z sosem z jogurtu i topionego serka.
Składniki:
1/4 główni sałaty lodowej
jasnozielona część pora (4-5 cm)
pół niewielkiej cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
100 g. jogurtu naturalnego* (lub słodkiej śmietanki)
100 g. serka topionego, np. ze szczypiorkiem
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę siekam w paseczki, pora i cebulę kroję w cienkie plasterki. Rozgrzewam olej z masłem na patelni, wrzucam cebulę i pora, odrobinę solę i smażę przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Dodaję sałatę, podsmażam kolejne 3 minuty. Dokładam koperek, jogurt oraz pokrojony w kawałki serek, mieszając podgrzewam do rozpuszczenia się serka. Doprawiam przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
*jogurt nadaje lekko kwaskawy smak, możesz zamienić go na słodką śmietankę.
Składniki:
1/4 główni sałaty lodowej
jasnozielona część pora (4-5 cm)
pół niewielkiej cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
100 g. jogurtu naturalnego* (lub słodkiej śmietanki)
100 g. serka topionego, np. ze szczypiorkiem
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę siekam w paseczki, pora i cebulę kroję w cienkie plasterki. Rozgrzewam olej z masłem na patelni, wrzucam cebulę i pora, odrobinę solę i smażę przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Dodaję sałatę, podsmażam kolejne 3 minuty. Dokładam koperek, jogurt oraz pokrojony w kawałki serek, mieszając podgrzewam do rozpuszczenia się serka. Doprawiam przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
*jogurt nadaje lekko kwaskawy smak, możesz zamienić go na słodką śmietankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz