Szukaj na blogu

Pasta jajeczna ze szpinakiem

Z własnego doświadczenia wiem, że pasta jajeczna kiedy tylko się pojawia na stole, zawsze cieszy się powodzeniem. Można ją przygotować na wiele sposobów, na przykład ze szpinakiem:





Do pracy w kuchni użyłam Noża Uniwersalnego 12,5 cm firmy Zwieger, (dostępny TUTAJ), a przyjemnym tłem mojej kanapki jest piękna deska do serwowania, znajdziesz ją TUTAJ

Składniki:
4-5 jajek
20 liści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 szalotka bananowa (lub mała zwykła cebula)
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
szczypta curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo, po czym studzę, obieram i drobniutko siekam. Na patelni rozgrzewam masło, dorzucam bardzo drobno pokrojoną szalotkę, odrobinę ją solę i smażę przez ok. 2 minuty, tylko do zeszklenia. Z liści szpinaku urywam ogonki, a same liście siekam - również drobno. Dodaję je do podsmażonej cebuli, podsmażam kolejne 2 minuty. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli ze szpinakiem. Jeszcze chwilkę razem podgrzewam, odstawiam na chwilę do przestudzenia. Następnie łączę posiekane jajka z zawartością patelni, dokładnie mieszając, dodaję na końcu jogurt i jeszcze raz mieszam. Pastę doprawiam do smaku szczypiorkiem, solą, pieprzem i odrobiną curry.












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger