Szukaj na blogu

Lekka sałatka z kurczakiem

Kocham takie sałatki - pełne smaku, kolorowe i lekkie. Polecam na wiosenny obiad!



W wersji dla diabetyka możesz pominąć syrop klonowy.

Składniki (2 porcje):
200 g. fileta z piersi kurczaka
Marynata do kurczaka:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku 
Warzywa na sałatkę:
1/5 małej główki sałaty lodowej
1 łodyga selera naciowego
1 mała lub pół większej czerwonej cebuli
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Sos:
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
6 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej, przegotowanej)
6 łyżek oliwy
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta soli do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka podprażonej na patelni łuskanej dyni
Przygotowanie:
Fileta ostrym nożem tnę na plasterki grubości 0,5 cm; pokrojone mięso przekładam do miseczki. Dolewam sos sojowy i syrop klonowy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawiniętą lub przykrytą miseczkę odstawiam na godzinę do lodówki (można na dłużej). 
Dość mocno rozgrzewam patelnię - bez tłuszczu, układam plastry kurczaka i podsmażam po 3 minuty z obu stron (jeśli patelnia nie jest duża, lepiej zrobić to w kilku etapach - tak żeby w trakcie smażenia była na niej tylko jedna warstwa mięsa). Gdy całe mięso jest podsmażone i jest na patelni, ewentualnie wlewam na nią pozostałą marynatę, przykrywam patelnię i wyłączam kuchenkę. Zostawiam tak mięso do przestygnięcia.
W tym czasie rwę na małe kawałki sałatę i układam na 2 talerzach. Obieram z włókien łodygi selera, po czym tnę go na kilkumilimetrowe plasterki. Obieram cebulę i także tnę ją na cieniutkie plasterki. Selera i połowę cebuli rozkładam na sałacie. Następnie rozkładam kurczaka z patelni.
Sos: wszystkie składniki mieszam w szczelnie zakręconym słoiku, energicznie nim potrząsając.
Sos wylewam równomiernie na obie sałatki. Posypuję je szczypiorkiem i prażoną dynią. 









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger