Rolowany omlet z szynką, pomidorem i czerwoną cebulą
Bardzo smaczny omlet śniadaniowy, który warto sobie przygotować przed pracowitym dniem.
Składniki:
4 średnie jajka
1/3 małej, czerwonej cebuli
1 duży plaster szynki
1 mały lub pół większego pomidora
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
kilka świeżych liści bazylii
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Cebulę kroję w cienkie piórka, pomidora w cieniutkie plasterki. Jajka przez kilka minut ubijam trzepaczką, po czym dodaję do nich posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Średnio rozgrzaną, płaską patelnię smaruję olejem (np. pędzelkiem), po czym wylewam masę jajeczną i nie mieszając smażę 2-3 minuty. Po tym czasie układam na podsmażonej masie listki bazylii, plastry pomidora i piórka cebuli, przykrywam patelnię i smażę przez minutę. Na środku omleta układam plaster szynki, i pomagając sobie łopatką delikatnie zwijam omleta w rulon (układam miejscem łączenia do dołu, i krótko zasmażam, żeby wszystko się ładnie trzymało).
Podaję na gorąco.
Składniki:
4 średnie jajka
1/3 małej, czerwonej cebuli
1 duży plaster szynki
1 mały lub pół większego pomidora
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
kilka świeżych liści bazylii
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Cebulę kroję w cienkie piórka, pomidora w cieniutkie plasterki. Jajka przez kilka minut ubijam trzepaczką, po czym dodaję do nich posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Średnio rozgrzaną, płaską patelnię smaruję olejem (np. pędzelkiem), po czym wylewam masę jajeczną i nie mieszając smażę 2-3 minuty. Po tym czasie układam na podsmażonej masie listki bazylii, plastry pomidora i piórka cebuli, przykrywam patelnię i smażę przez minutę. Na środku omleta układam plaster szynki, i pomagając sobie łopatką delikatnie zwijam omleta w rulon (układam miejscem łączenia do dołu, i krótko zasmażam, żeby wszystko się ładnie trzymało).
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz