Pieczone warzywa z grzankami
Gdybym miała jeść taki obiad choćby przez okrągły tydzień, to nie znudziłby mi się za nic. Tyle w nim koloru i smaków, i na dodatek można podać go na różne sposoby! Moja propozycja - upiecz razem z warzywami grzanki, a potem podaj wszystko na gorąco*, posypane świeżą bazylią!
*na zimno też jest wyborne :)
Składniki na 2 osoby:
1 żółty pomidor średniej wielkości
2-3 czerwone pomidory średniej wielkości
garść kolorowych pomidorków koktajlowych
1 niewielka cukinia
1 czerwona cebula
1/3 średniej wielkości brokuła
2 ząbki czosnku
oliwa
sól pieprz
świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
kilka kromek dowolnego chleba
Przygotowanie:
Umytą cukinię kroję na kawałki, brokuła dzielę na różyczki, cebulę kroję na grube piórka, duże pomidory na ósemki, czosnek siekam w plasterki. Na dno blachy wlewam 3 łyżki oliwy, wykładam warzywa, polewam je dodatkowo oliwą i świeżymi ziołami. Blachę szczelnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Po tym czasie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni C, na warzywach układam kromki chleba i skrapiam je oliwą. Piekę 10-15 minut - chleb powinien się zezłocić.
Podaję na gorąco, np. na pieczonych grzankach przygotowanych w podany przeze mnie sposób.
*na zimno też jest wyborne :)
Składniki na 2 osoby:
1 żółty pomidor średniej wielkości
2-3 czerwone pomidory średniej wielkości
garść kolorowych pomidorków koktajlowych
1 niewielka cukinia
1 czerwona cebula
1/3 średniej wielkości brokuła
2 ząbki czosnku
oliwa
sól pieprz
świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
kilka kromek dowolnego chleba
Przygotowanie:
Umytą cukinię kroję na kawałki, brokuła dzielę na różyczki, cebulę kroję na grube piórka, duże pomidory na ósemki, czosnek siekam w plasterki. Na dno blachy wlewam 3 łyżki oliwy, wykładam warzywa, polewam je dodatkowo oliwą i świeżymi ziołami. Blachę szczelnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Po tym czasie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni C, na warzywach układam kromki chleba i skrapiam je oliwą. Piekę 10-15 minut - chleb powinien się zezłocić.
Podaję na gorąco, np. na pieczonych grzankach przygotowanych w podany przeze mnie sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz