Makaron naleśnikowy z cukinią i papryką
To danie z tanich składników, w sumie recykling, bo wykorzystałam naleśniki które zostały, i parówki, którym kończyła się data. Polecam taki obiad, bo smakuje wyśmienicie!
Składniki:
4 wcześniej usmażone naleśniki (u mnie średnica 25 cm)
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości cukinia
3-4 parówki dobrej jakości (w wersji jarskiej można pominąć)
pół małej zielonej papryki
1 czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 łyżka pasty paprykowej lub ewentualnie łyżeczka przecieru pomidorowego
pół szklanki mleka
kilka świeżych liści bazylii, grubo posiekanych
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Naleśniki składam na pół, a potem tnę na paseczki o szerokości niespełna 0,5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam ją do zeszklenia. Cukinię (bez obierania) przekrajam wzdłuż na pół i dorzucam na patelnię; wszystko oprószam solą, przykrywam i podsmażam 4-5 minut. Parówki tnę ostrym nożem wzdłuż na 3-4 plastry, a potem te ukośnie na długie paseczki. Pokrojone dorzucam do warzyw i podsmażam kolejnych kilka minut. Następnie dodaje pokrojoną na małe kawałki zieloną paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili, smażę dalej pod pokrywką kilka minut. Dokładam makaron z naleśników, dolewam mleko, dodaj pastę paprykową. Zmniejszam ogień i duszę ok. 5 minut, mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem oprószam posiekaną bazylią.
Składniki:
4 wcześniej usmażone naleśniki (u mnie średnica 25 cm)
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości cukinia
3-4 parówki dobrej jakości (w wersji jarskiej można pominąć)
pół małej zielonej papryki
1 czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 łyżka pasty paprykowej lub ewentualnie łyżeczka przecieru pomidorowego
pół szklanki mleka
kilka świeżych liści bazylii, grubo posiekanych
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Naleśniki składam na pół, a potem tnę na paseczki o szerokości niespełna 0,5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam ją do zeszklenia. Cukinię (bez obierania) przekrajam wzdłuż na pół i dorzucam na patelnię; wszystko oprószam solą, przykrywam i podsmażam 4-5 minut. Parówki tnę ostrym nożem wzdłuż na 3-4 plastry, a potem te ukośnie na długie paseczki. Pokrojone dorzucam do warzyw i podsmażam kolejnych kilka minut. Następnie dodaje pokrojoną na małe kawałki zieloną paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili, smażę dalej pod pokrywką kilka minut. Dokładam makaron z naleśników, dolewam mleko, dodaj pastę paprykową. Zmniejszam ogień i duszę ok. 5 minut, mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem oprószam posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz