Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi i żółtą papryką
Delikatna w smaku, kolorowa i bardzo smaczna surówka przygotowana z kapusty pekińskiej.
Składniki:
pół małej kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości żółta papryka
12-15 pomidorków koktajlowych
garść kiełków brokuła
2 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii
200 g. jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju np. z awokado albo pestek dyni (może oczywiście być zwykły)
1 ząbek czosnku
do smaku: sól, cukier i mielony pieprz
Przygotowanie:
Do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz do smaku: sól, cukier i pieprz. Te warto dodawać w dwóch etapach, za każdym razem porządnie mieszając wszystko, by się rozpuściły. Na końcu dodaję olej i jeszcze raz mieszam.
Drobno szatkuję kapustę, pomidorki kroję na 3-4 części, paprykę na drobne kawałki. Warzywa przekładam do miski razem z posiekaną bazylią i kiełkami, dolewam sos i dokładnie mieszam. Od razu podaję.
Składniki:
pół małej kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości żółta papryka
12-15 pomidorków koktajlowych
garść kiełków brokuła
2 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii
200 g. jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju np. z awokado albo pestek dyni (może oczywiście być zwykły)
1 ząbek czosnku
do smaku: sól, cukier i mielony pieprz
Przygotowanie:
Do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz do smaku: sól, cukier i pieprz. Te warto dodawać w dwóch etapach, za każdym razem porządnie mieszając wszystko, by się rozpuściły. Na końcu dodaję olej i jeszcze raz mieszam.
Drobno szatkuję kapustę, pomidorki kroję na 3-4 części, paprykę na drobne kawałki. Warzywa przekładam do miski razem z posiekaną bazylią i kiełkami, dolewam sos i dokładnie mieszam. Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz