Omlet z zielonymi szparagami i rukolą
Pyszności na moje jutrzejsze śniadanie do pracy - omlet z zielonymi szparagami, cebulką, rukolą i odrobiną mozzarelli. Uwielbiam wiosnę za takie smaki!
Składniki:
4 jajka
4-5 zielonych szparagów
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
garść liści rukoli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka masła
trochę startej mozzarelli do posypania omleta
posiekany szczypiorek do posypania omleta
Przygotowanie:
Odcinam lub odłamuję twarde końcówki szparagów, a łodygi ewentualnie obieram (nie jest to konieczne).
Składniki:
4 jajka
4-5 zielonych szparagów
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
garść liści rukoli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka masła
trochę startej mozzarelli do posypania omleta
posiekany szczypiorek do posypania omleta
Przygotowanie:
Odcinam lub odłamuję twarde końcówki szparagów, a łodygi ewentualnie obieram (nie jest to konieczne).
Grube szparagi ostrym nożem przecinam wzdłuż na pół.
Rozgrzewam olej z masłem na patelni, układam szparagi i pokrojoną w piórka cebulę (układam je w jednym kierunku, to będzie ważne przy zwijaniu omleta). Oprószam wszystko solą, przykrywam patelnię i smażę na małym ogniu kilka minut, by wszystko zmiękło.
W międzyczasie dokładnie roztrzepuję jajka, doprawiam masę solą i pieprzem.
Do podsmażonych szparagów z cebulą dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę smażę.
Na warzywa wylewam jajka, rozprowadzam na całej patelni, posypuję niewielką ilością sera, przykrywam i smażę kilka minut.
Układam liście rukoli.
Gdy boki omleta się zetną, delikatnie, pomagając sobie łopatką, składam je do środka (szparagi będą wzdłuż omleta).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz