Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Smaczny dodatek do wielu dań, lub po prostu danie główne: pieczone ziemniaki.
Składniki:
1 kg młodych, niewielkich ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mieszanki curry
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mąki pszennej
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki czyszczę szczoteczką lub obieram, a następnie kroję w plasterki grubości ok. pół centymetra. Przekładam je do wody w misce. Mieszam wszystkie suche przyprawy. Odsączam ziemniaki i od razu, do mokrych, wsypuję wymieszane przyprawy. Mieszam i wykładam na blachę, skrapiam oliwą, dokładam gałązki rozmarynu i posiekany w cienkie plasterki czosnek. Blachę przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz