Karkówka w marynacie z wędzoną papryką (na patelnię albo na grilla)
Prosty, przepyszny sposób na karkówkę - możesz ją przygotować na patelni na tradycyjny obiad, albo wcześniej zamarynowaną zabrać na grilla. Obie wersje smakują rewelacyjnie!
Składniki:
700 g. karkówki wieprzowej
1 mała cebula (do wersji na patelni)
Marynata:
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 płaska łyżeczka soli
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
6 łyżek sosu worcester
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Wersja na patelnię:
Mięso kroję na plastry grubości 0,5 cm (6-7 kotletów).
W miseczce mieszam na pastę wszystkie składniki marynaty, po czym dokładnie nacieram nią mięso. Przyprawioną karkówkę szczelnie zawijam i zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce.
Rozgrzewam suchą patelnię i układam porcję mięsa (na patelni 28 cm 3 plastry), podsmażam na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron, po czym zdejmuję mięso z patelni i podsmażam pozostałe plastry. Podsmażone z powrotem przekładam na patelnię i dorzucam pokrojoną w drobną kostkę małą cebulę. Przykrywam patelnię, i na małym ogniu duszę 25-30 minut (wytworzy się sos, który pozwoli mięsu się udusić).
Wersja na grilla:
Przyprawione jak wyżej mięso układam na grillu; grilluję 5 minut z jednej, i 3 do 5 minut z drugiej strony.
Składniki:
700 g. karkówki wieprzowej
1 mała cebula (do wersji na patelni)
Marynata:
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 płaska łyżeczka soli
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
6 łyżek sosu worcester
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Wersja na patelnię:
Mięso kroję na plastry grubości 0,5 cm (6-7 kotletów).
W miseczce mieszam na pastę wszystkie składniki marynaty, po czym dokładnie nacieram nią mięso. Przyprawioną karkówkę szczelnie zawijam i zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce.
Rozgrzewam suchą patelnię i układam porcję mięsa (na patelni 28 cm 3 plastry), podsmażam na średnim ogniu po 3 minuty z obu stron, po czym zdejmuję mięso z patelni i podsmażam pozostałe plastry. Podsmażone z powrotem przekładam na patelnię i dorzucam pokrojoną w drobną kostkę małą cebulę. Przykrywam patelnię, i na małym ogniu duszę 25-30 minut (wytworzy się sos, który pozwoli mięsu się udusić).
Wersja na grilla:
Przyprawione jak wyżej mięso układam na grillu; grilluję 5 minut z jednej, i 3 do 5 minut z drugiej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz