Szukaj na blogu

Surówka z sałaty lodowej z porem i szczypiorkiem

Banalnie prosta surówka, a tak smaczna, że robię ją drugi dzień  z rzędu. U mnie sałata jest drobno pokrojona, i może od razu wyjaśnię, że krojenie sałaty, choć bardzo często krytykowane, nie jest niczym złym - jedynie trzeba zadbać o to, by nóż którym się ją kroi nie był ze stali. Użycie takiego noża zwłaszcza w przypadku sałaty lodowej, rzymskiej i pekińskiej, może spowodować utlenianie się witamin, i zmianę smaku na gorzki.





Składniki (porcja na 2 osoby):
4-5 zewnętrznych liści sałaty lodowej
ok. 3-4 cm białej części średniego pora
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku (u mnie z dymki)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę drobno szatkuję (można oczywiście porwać ją w palcach na drobne kawałki), i przekładam od miski. Dodaję posiekany szczypiorek i bardzo drobno pokrojonego pora. Jogurt doprawiam szczyptą cukru, solą i pieprzem, dodaję sok z cytryny, mieszam dokładnie aż sól i cukier się rozpuszczą. Przyprawiony jogurt mieszam z warzywami w misce na kilka minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger