Szukaj na blogu

Puszysty omlet z pieczarkami

To moja wersja omletu, który jadłam w czasie urlopu na śniadanie w hotelu; tamten niestety nie był puszysty, więc go poprawiłam :) Tak jest dużo lepiej!



Składniki (duży omlet dla 1 osoby):
3 duże jajka
5-6 średniej wielkości pieczarek
1 mała cebula
1-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki kroję na plasterki, cebulę na pół, a potem również na cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, podsmażam do zeszklenia; dodaję pieczarki. Wszystko oprószam solą i pieprzem, i pod przykryciem smażę 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaję 3/4 szczypiorku, mieszam, doprawiam ostatecznie do smaku. Gotowe pieczarki z cebulą zdejmuję z patelni, przykrywam żeby był ciepłe.
Do miseczki oddzielam białka od żółtek; białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli i dopiero gdy piana jest mocno ubita, dodaję powoli żółtka, dalej miksując. Doprawiam masę pieprzem i delikatnie mieszam. Rozgrzewam masło na patelni, wylewam masę jajeczną, wyrównuję delikatnie. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę 5 minut, po czym ostrożnie przewracam omleta łopatką. Smażę drugą stronę 2-3 minuty. Omleta zsuwam na talerz, na połowę wykładam przygotowane wcześniej pieczarki, składam tak by druga połowa je przykrywała. Posypuję resztą szczypiorku i podaję na gorąco.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger