Kremowa zupa z pora i białych warzyw
To pyszna, delikatna w smaku zupa na bazie białych warzyw. Smak pora nie jest w niej dominujący, choć do zupy zużyłam go całkiem sporo.
Składniki:
2 litry wody
2 kości wieprzowe, np. żeberka
2 liście laurowe
2 średniej wielkości pietruszki
pół niewielkiego selera
4 średniej wielkości ziemniaki
3 średniej wielkości pory
100 g. serka topionego ze szczypiorkiem
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
3 łyżki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku zalewam wodą kości, dodaję liście laurowe, oraz pokrojone (wcześniej obrane) na małe kawałki: ziemniaki, pietruszkę i selera. Zagotowuję wywar pod przykryciem, zdejmuję szumy, zmniejszam ogień. W międzyczasie drobno kroję pory i na oleju z dodatkiem masła i odrobiny soli smażę przez ok. 10 minut, mieszając. Por ma się ładnie zeszklić i lekko zezłocić, wtedy dodaję go do zupy. Dalej gotuję wszystko na niewielkim ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawiam wtedy wstępnie zupę do smaku solą i pieprzem. Wyjmuję kości i liście laurowe, dodaję natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz pokrojony na kawałki serek, i dokładnie blenduję. Dodaję mleko, doprawiam ostatecznie zupę do smaku. Podaję posypaną natką pietruszki i np. domową prażoną cebulką.
Składniki:
2 litry wody
2 kości wieprzowe, np. żeberka
2 liście laurowe
2 średniej wielkości pietruszki
pół niewielkiego selera
4 średniej wielkości ziemniaki
3 średniej wielkości pory
100 g. serka topionego ze szczypiorkiem
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
3 łyżki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku zalewam wodą kości, dodaję liście laurowe, oraz pokrojone (wcześniej obrane) na małe kawałki: ziemniaki, pietruszkę i selera. Zagotowuję wywar pod przykryciem, zdejmuję szumy, zmniejszam ogień. W międzyczasie drobno kroję pory i na oleju z dodatkiem masła i odrobiny soli smażę przez ok. 10 minut, mieszając. Por ma się ładnie zeszklić i lekko zezłocić, wtedy dodaję go do zupy. Dalej gotuję wszystko na niewielkim ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawiam wtedy wstępnie zupę do smaku solą i pieprzem. Wyjmuję kości i liście laurowe, dodaję natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz pokrojony na kawałki serek, i dokładnie blenduję. Dodaję mleko, doprawiam ostatecznie zupę do smaku. Podaję posypaną natką pietruszki i np. domową prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz