Szukaj na blogu

Kurczak zapiekany z pieczarkami i serem

Sprawdź, jak wspaniale smakuje taki kurczak zapiekany z pieczarkami i serem. To danie jest tak proste, że uda się każdemu. Mięso jest soczyste, dobrze przyprawione i smakuje rewelacyjnie! 



Kurczak zapiekany z pieczarkami i serem przepis
Składniki na 2 osoby:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
10 średnich pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
po 1-2 plastry sera na porcję (użyłam sera topionego, który dobrze się rozpuszcza)
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej mielonej papryki
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w cieniutkie plasterki i podsmażam ze szczyptą soli na oleju (mocny ogień) aż odparuje z nich woda i lekko się zarumienią.
Każdy filet przekrajam wzdłuż na pół, a potem każdą część dość mocno rozbijam tłuczkiem, uważając żeby nie przedziurawić mięsa. Tak przygotowane mięso oprószam solą i pieprzem. Na dwóch większych (prawdopodobnie tak będzie) układam ser, na nim pieczarki, a te posypuję posiekaną natką pietruszki. Wszystko przykrywam pozostałymi plastrami mięsa, smaruję je z góry majonezem.
Tak przygotowane mięso przekładam na blachę wyłożoną papierem (dla ułatwienia można je od razu na niej szykować) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 30 minut - wszystko ma się ładnie zarumienić z góry.
Podaję na gorąco.




                                                    

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger