Szukaj na blogu

Roller z kiszoną kapustą, pieczarkami, kiełbaską i serem

To moja kolacja, bardzo spontaniczna, i bardzo smaczna! Dlatego postanowiłam ją tu pokazać. A żeby było łatwiej, to wszystkie kroki po kolei pokazałam na zdjęciach :)


Składniki (porcja dla 1 osoby)
pół niewielkiej cebuli
kilka plasterków dobrej, cienkiej kiełbasy
1-2 pieczarki
mała garść kiszonej kapusty
1 łyżka startego żółtego sera 
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ketchup
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, kiełbasę w paseczki, podobnie pieczarki. Rozgrzewam olej na małej patelni (u mnie średnica 20 cm), podsmażam cebulę do zeszklenia. Dodaję kiełbasę i pieczarki, smażę kilka minut. Dokładam kapustę kiszoną, podsmażam razem kolejnych kilka minut. 
W międzyczasie w miseczce mieszam jajko z mąką, doprawiam solą i pieprzem. Masę wykładam punktowo na patelnię, na podsmażone składniki, a potem rozprowadzam łyżeczką, by je całe pokryć. Przykrywam patelnię i smażę wszystko 2-3 minuty. Następnie energicznie odwracam patelnię, by placek znalazł się na pokrywce (w ten  sposób go przewrócimy). Zsuwam z powrotem placek na patelnię, posypuję serem, przykrywam i smażę jeszcze chwilę pod pokrywką, by ser się rozpuścił.
Przekładam placek na talerz, polewam ketchupem, zwijam. Od razu podaję.
















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger