Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to jedna z naszych ulubionych surówek. Robię ją dokładnie tak samo, jak moja Mama. Pasuje do smażonych mięs, jest idealna do ryby.
Surówka z kiszonej kapusty przepis
Składniki (porcja na 3-4 osoby)
300 g. kiszonej kapusty
Składniki (porcja na 3-4 osoby)
300 g. kiszonej kapusty
kawałek marchewki, startej na drobnej tarce (pomijam, jeśli marchewka jest już w kapuście)
1 średnia cebula
1 średnie, słodkie jabłko
1 średnia cebula
1 średnie, słodkie jabłko
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
O ile kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukuję ją na sicie.
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
O ile kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukuję ją na sicie.
Następnie drobno siekam, przekładam do miski.
Obieram cebulę i kroję ją bardzo drobno, dodaję do kapusty.
Obrane jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami, również dodaję do kapusty. Dolewam olej, dodaję cukier, i dokładnie wszystko mieszam.
Próbuję czy jest słona (kapusta jest solona, dlatego nie należy solić surówki na początku) i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
Na końcu dodaję posiekany koperek i dokładnie mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz