Sałatka z suszonymi pomidorami faszerowanymi mozzarellą
Polecam Ci pyszny pomysł na suszone pomidory - sprawdź jak wspaniale smakuje moja sałatka z suszonymi pomidorami.
Wykorzystałam do niej przepyszne, o lekko dymnym, słodko-kwaśnym smaku pomidory firmy Ponti.
Faszerowane, panierowane w jajku i bułce pomidory, a w środku rozpuszczona mozzarella; wszystko podane na pysznej, chrupiącej sałacie, ze świeżą bazylią i delikatnym serem.
Składniki na 2 osoby:
8 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym, polecam firmę PONTI + kilka do pokrojenia
2-3 łyżki tartej mozzarelli
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sałata lodowa
świeża bazylia
ser pleśniowy brie
Sos:
3 łyżki soku z cytryny
1 pełna łyżeczka musztardy miodowej
duża szczypta soli
6 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
6 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Sos do sałatki: w małym, zakręcanym słoiczku umieszczam musztardę, sok z cytryny, sól i wodę, zakręcam i mocno potrząsam, by sól się rozpuściła. Wtedy dodaję olej, i jeszcze potrząsam kilka razy, do połączenia.
Pomidory odsączam z oleju, rozkładam płasko wnętrzem do góry, i nakładam na nie tartą mozzarellę (przyciskam ją, by się lepiej trzymała). Tak przygotowane pomidory panierują w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a potem smażę na złoto z obu stron.
W międzyczasie siekam sałatę i bazylię, rozkładam na talerzach. Dodaję pokrojony na kawałki ser brie, i posiekane suszone pomidory. Polewam sosem. Wykładam po 4 panierowane pomidory (powinny pozostać gorące) i od razu podaję.
8 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym, polecam firmę PONTI + kilka do pokrojenia
2-3 łyżki tartej mozzarelli
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sałata lodowa
świeża bazylia
ser pleśniowy brie
Sos:
3 łyżki soku z cytryny
1 pełna łyżeczka musztardy miodowej
duża szczypta soli
6 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
6 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Sos do sałatki: w małym, zakręcanym słoiczku umieszczam musztardę, sok z cytryny, sól i wodę, zakręcam i mocno potrząsam, by sól się rozpuściła. Wtedy dodaję olej, i jeszcze potrząsam kilka razy, do połączenia.
Pomidory odsączam z oleju, rozkładam płasko wnętrzem do góry, i nakładam na nie tartą mozzarellę (przyciskam ją, by się lepiej trzymała). Tak przygotowane pomidory panierują w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a potem smażę na złoto z obu stron.
W międzyczasie siekam sałatę i bazylię, rozkładam na talerzach. Dodaję pokrojony na kawałki ser brie, i posiekane suszone pomidory. Polewam sosem. Wykładam po 4 panierowane pomidory (powinny pozostać gorące) i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz