Surówka z pora z czosnkiem niedźwiedzim
Surówka z pora należy do najbardziej klasycznych surówek na naszych stołach. W lesie i na łąkach rośnie teraz mnóstwo dobroci, i gdy tylko mam okazję staram się o tej porze roku z nich korzystać - zbieramy młodą pokrzywę i czosnek niedźwiedzi. Ten ostatni dziś wykorzystałam do przygotowania pysznej surówki i połączyłam właśnie z porem.
Składniki (porcja na 1-2 osoby):
100 g. pora (dolna, jasna część)
20 g. liści czosnku niedźwiedziego
1/4 małego jabłka
100 g. jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pora siekam w drobną kostkę, liście czosnku (z łodyżkami) również drobno - przekładam do miski. Dodaję starte (obrane) na tarce z grubymi oczkami jabłko. W oddzielnej miseczce mieszam jogurt z sokiem z cytryny i cukrem, odstawiam na kilka minut by cukier się całkowicie rozpuścił, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos łączę z porem, czosnkiem niedźwiedzim i jabłkiem, dokładnie mieszam.
20 g. liści czosnku niedźwiedziego
1/4 małego jabłka
100 g. jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pora siekam w drobną kostkę, liście czosnku (z łodyżkami) również drobno - przekładam do miski. Dodaję starte (obrane) na tarce z grubymi oczkami jabłko. W oddzielnej miseczce mieszam jogurt z sokiem z cytryny i cukrem, odstawiam na kilka minut by cukier się całkowicie rozpuścił, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos łączę z porem, czosnkiem niedźwiedzim i jabłkiem, dokładnie mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz