Szukaj na blogu

Krokiety z mięsem

Mój sprawdzony przepis na krokiety z mięsem. Klasyczne krokiety, idealne do czerwonego barszczu.

- sprawdzony przepis na ciasto
- pyszny farsz

krokiety z mięsem


Krokiety z mięsem przepis
Składniki (na 5 krokietów):
Ciasto na naleśniki:
250 ml. mleka
1 jajko
150 g. mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli 
Farsz:
250 g. ugotowanego mięsa, u mnie karkówka wieprzowa (może być mięso np. mięso z zupy, także drobiowe)
1 niewielka cebula
1 mały ząbek czosnku
1 jajko
ok. pół szklanki mleka
4 łyżki oleju
do smaku: sól, pieprz i suszone zioła - majeranek, zioła prowansalskie
Do panierowania i smażenia:
jajko
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Zaczynam od farszu: przepuszczam mięso przez maszynkę z drobnymi oczkami, przekładam je do miski. Obieram i drobno kroję cebulę, po czym podsmażam ją do zeszklenia na olej, dodaję do mięsa. 
Dolewam mleko, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu doprawiam farsz do smaku - powinien być wyrazisty.
Naleśniki: wszystkie składniki dokładnie mieszam, np. rózgą. Ciasto odstawiam na 10 minut, a następnie smażę naleśniki (u mnie na patelni 24 cm).
Zwijanie krokietów: farsz dzielę na 5 części. Po jednej wykładam na każdy naleśnik, rozprowadzam na całej powierzchni. Dwa równoległe boki składam do środka, a potem naleśnika roluję w krokieta.
Przygotowane krokiety panieruję kolejno w jajce i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano, odwracając w czasie smażenia.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger