Szukaj na blogu

Skrzydełka pieczone na warzywach

Przepis na soczyste skrzydełka pieczone na warzywach - to łatwy i smaczny obiad z piekarnika.


Skrzydełka pieczone na warzywach przepis
Składniki:
6 dużych skrzydełek z kurczaka
Marynata
2 łyżki gęstego octu balsamico
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Warzywa:
1 lub 2 niewielkie marchewki
1 lub 2 niewielkie pietruszki
1 niewielka cebula
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka przecinam ostrym nożem na dwie części, odrzucam końcówki. Przygotowane przekładam do miski. 
Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam, po czym wykładam ją na skrzydełka. Mieszam i odstawiam mięso na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, układam warzywa: cebulę pokrojoną w grube plastry, a marchewki i pietruszki w słupki. Na warzywach rozkładam zamarynowane skrzydełka. Naczynie szczelnie przykrywam, np. folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika) na 50 minut, po czym ostrożnie zdejmuję folię (uwaga, łatwo się poparzyć, bo przy zdejmowaniu wydostanie się gorąca para) i piekę jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia. Można też wtedy włączyć termoobieg.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger