Kotlety mielone z indyka
Sprawdź, jak robię prawdziwe kotlety mielone z indyka. Poznaj mój sprawdzony przepis, możesz go potraktować jako bazę - ja swoje kotlety doprawiłam bardzo tradycyjnie, ale w dalszej części tego postu znajdziesz moje pomysły na zupełnie inne, równie pyszne kotlety - nie tylko smażone, ale również pieczone!
Kotlety mielone najczęściej podaję z gotowanymi ziemniakami, bardzo pasują do nich kiszone ogórki. Zapraszam!
- sprawdzony, prosty przepis
- zdjęcia jak zrobić krok po kroku
Moje pomysły na kotlety mielone z indyka:
- kolorowe kotlety z indyka gotowane na parze KLIK
- kotlety z indyka z cukinią (fit, pieczone) KLIK
- mielone z indyka z pieczarkami (pieczone) KLIK
Składniki (6-8 kotletów):
500 g. mielonego fileta z indyka
1 mała cebula
1 małe jajko
1 mała kajzerka
ok. pół szklanki mleka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę wkładam do mleka, by się namoczyła (odwracam ją po kilku minutach; bułka wchłonie mleko i zmięknie).
500 g. mielonego fileta z indyka
1 mała cebula
1 małe jajko
1 mała kajzerka
ok. pół szklanki mleka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę wkładam do mleka, by się namoczyła (odwracam ją po kilku minutach; bułka wchłonie mleko i zmięknie).
Zmielone mięso z indyka przekładam do miski. Obieram i drobno kroję cebulę. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam pokrojoną cebulę, po czym na średnim ogniu podsmażam ją ok. 5 minut, do momentu aż się zeszkli. Wtedy zdejmuję patelnię z ognia, by cebula wystygła.
Chłodną cebulę przekładam do mięsa, dodaję też jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz wcześniej namoczoną i dobrze odciśniętą z płynu bułkę. Dodaję sól i pieprz do smaku (możesz dodać pieprz ziołowy, albo suszone zioła, bądź posiekany koperek) i dokładnie wyrabiam masę dłonią.
Chłodną cebulę przekładam do mięsa, dodaję też jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz wcześniej namoczoną i dobrze odciśniętą z płynu bułkę. Dodaję sól i pieprz do smaku (możesz dodać pieprz ziołowy, albo suszone zioła, bądź posiekany koperek) i dokładnie wyrabiam masę dłonią.
Formuję owalne kotlety i każdy panieruję w bułce tartej (najwygodniej wsypać ją do miseczki, wtedy się nie rozsypuje).
Tak przygotowane kotlety mielone układam na patelni z kilkoma łyżkami rozgrzanego oleju (powinien być średnio gorący - możesz to sprawdzić, kładąc na nim jednego kotleta: gdy zacznie delikatnie skwierczeć możesz położyć więcej kotletów).
Kotlety smażę na rumiano z obu stron, po kilka minut z każdej strony. W zależności od grubości kotletów mogą one potrzebować mniej lub więcej czasu. Możesz sprawdzić, czy są usmażone w środku, przekrawając jednego kotleta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz