Sznycle z indyka w cieście z bazylią i suszonymi pomidorami
W prosty sposób możesz przygotować kotlety z indyka. Zapraszam po mój sprawdzony sposób na idealnie soczyste mięso. W ten sposób możesz również przygotować filety z kurczaka.
Sznycle z indyka w cieście przepis
Składniki (2-4 osoby)
4 sznycle z indyka, każdy ok. 100 g., grubości pół cm
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ciasto:
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 jajka
ok. pół szklanki maślanki naturalnej
2 czubate łyżki drobno pokruszonych suszonych pomidorów (jeśli masz pomidory w oleju, odsącz je i drobno posiekaj)
10 liści świeżej bazylii, drobno posiekanych
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna
olej do smażenia
Składniki (2-4 osoby)
4 sznycle z indyka, każdy ok. 100 g., grubości pół cm
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ciasto:
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 jajka
ok. pół szklanki maślanki naturalnej
2 czubate łyżki drobno pokruszonych suszonych pomidorów (jeśli masz pomidory w oleju, odsącz je i drobno posiekaj)
10 liści świeżej bazylii, drobno posiekanych
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oprószam z obu stron solą, pieprzem i ziołami, a następnie każdy kawałek obtaczam w mące.
W misce mieszam, najlepiej rózgą, składniki ciasta - powinno być gęste, ale lejące.
Doprawiam je do smaku solą i pieprzem, dodaję pomidory i posiekaną bazylię, dokładnie mieszam.
Plastry mięsa obtoczone w mące zanurzam w całości w cieście i od razu przekładam na patelnię z rozgranym olejem. Smażę na średnim ogniu do dość mocnego zarumienienia, z obu stron - po ok. 3 minuty z każdej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz