Ciasto kawowe z bananami i czekoladą
Połączenie smaku kawy, bananów i gorzkiej czekolady - w tym cieście wyszło genialnie. Chociaż ciacho z natury należy do tych z gatunku suchych, to w tym wypadku dodatek bananów sprawia, że jest przyjemnie wilgotne.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis, to z dużym prawdopodobieństwem lubisz kawę. A jeśli jesteś jej wielbicielem, to skorzystam z okazji i polecę Ci sklep Coffeedesk.pl
To miejsce warte częstych odwiedzin. Ogromny wybór kawy, ekspresów do jej przygotowania, młynków do mielenia, ale również setki rodzajów herbat i akcesoriów z nimi związanych - brzmi zachęcająco, prawda? Koniecznie zajrzyj do sklepu!
Mam też dla Ciebie niespodziankę - w dalszym ciągu, jeszcze do końca kwietnia tego roku możesz zrobić zakupy powyżej 119 zł z kuponem rabatowym w wysokości 25 zł. Aby z niego skorzystać, użyj poniższego kodu
KOD: SIOSMUTKI0421
*25 zł na pierwsze zakupy za min. 119 zł
Ważny do: 2021-04-30 23:59:59
*25 zł na pierwsze zakupy za min. 119 zł
Ważny do: 2021-04-30 23:59:59
Składniki (tortownica 22 cm):
200 g. miękkiego masła
150 g. cukru pudru
250 g. bananów (waga po obraniu, u mnie 3 średnie banany)
5 g. kawy rozpuszczalnej (nie w granulkach)
4 jajka
100 g. jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
20 g. cukru waniliowego
15 g. proszku do pieczenia
300 g. mąki pszennej T 500
100 g. gorzkiej czekolady w kropelkach, lub drobno posiekanej
Polewa:
100 g. białej czekolady
60 g. mleka/ słodkiej śmietanki
2 g. kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do oprószenia formy
migdały w słupkach (podprażone na patelni)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucieram na najwyższych obrotach, aż masło będzie gładkie, puszyste i białe. Wtedy, nie przerywając miksowania, dodaję po jednym jajku, za każdym razem czekając aż się połączy z resztą składników. Po dodaniu wszystkich jajek masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie przejmuj się tym. Miksując dalej (niższe obroty) dodaję jogurt, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, dodaję kawę i miksuję do połączenia. Obrane banany kroję w małą kostkę i razem z czekoladą w granulkach dodaję do ciasta, mieszam łopatką.
Tortownicę smaruję masłem i oprószam dokładnie mąką, wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut - sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Polewa: podgrzewam mleko/śmietankę, dodaję czekoladę i mieszam do rozpuszczenia, na końcu dodaję kawę i bardzo dokładnie mieszam (ma się całkowicie rozpuścić). Polewę wylewam na zimne ciasto, posypuję podprażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz