Szukaj na blogu

Polędwiczki wieprzowe w sosie z cząbrem i kawą

Mam dziś dla Ciebie chyba dość zaskakującą propozycję na obiad z wykorzystaniem polędwiczek wieprzowych. Mięso jest delikatne i pyszne, duszone w aromatycznym sosie z pachnącym cząbrem i... kawą. Kawa w sosie do polędwiczek? A tak! Bardzo lubię nieoczywiste połączenia smakowe, i zachęcam też Ciebie do eksperymentowania -  takie gotowanie daje radość i mnóstwo satysfakcji. Ziarna kawy lekko rozbiłam w moździerzu, i razem z innymi przyprawami zawinęłam w płócienny woreczek, by dusząc się razem z polędwiczkami oddawały swój smak i zapach - dzięki zabiegowi z woreczkiem potem łatwo je usunąć.


Przy okazji  serdecznie polecam Ci sklep Coffeedesk.pl - raj dla wielbicieli kawy, herbaty i wszystkiego, z jest z nimi związane. 

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez kawy, koniecznie odwiedź stronę sklepu (KLIK), bo w tym jednym miejscu znajdziesz:

- ogromny wybór kawy
- bardzo duży wybór ekspresów do kawy, zarówno tych do użytku domowego, jak i do biura, bądź typowych w działalności gastronomicznej (przelewowych, automatycznych, kolbowych i ciśnieniowych)
- młynki i wszelkiego rodzaju akcesoria przydatne do przygotowywania wyśmienitej kawy.

Uwielbiasz delektować się herbatą? Sprawia Ci radość odkrywanie nowych smaków, rytuał przygotowywania i parzenia herbaty? W sklepie Coffeedesk.pl (KLIK) znajdziesz:

- kilkaset propozycji przeróżnych herbacianych kompozycji
- niezbędne dzbanki i zaparzacze
- piękne kubki i filiżanki do serwowania

i przede wszystkim - profesjonalne doradztwo, pomoc i wiedzę. 
 
Mam też dla Ciebie niespodziankę - przy zakupach powyżej kwoty 119 zł w Coffeedesk.pl dostaniesz zniżkę w wysokości 25 zł.* Aby ją wykorzystać, użyj poniższego kodu:

KOD: SIOSMUTKI0421
*25 zł na pierwsze zakupy za min. 119 zł
Ważny do: 2021-04-30 23:59:59


Składniki:
500 g. polędwiczki wieprzowej
1 płaska łyżka mąki pszennej
100 g. cebuli
4 łyżki oleju
1,5 do 2 szklanki bulionu drobiowego (wykorzystałam rosół)
5 g. kawy w ziarnach, polecam szeroki asortyment kaw w sklepie Coffeedesk.pl
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka zimnego masła
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziarna kawy lekko rozbijam w moździerzu, i razem z goździkami i zielem angielskim zawijam w kawałek płótna, szczelnie związując (w ten sposób robię woreczek z przyprawami, które pod koniec duszenia usunę).
Polędwiczkę ostrym nożem oczyszczam z białych włókien, a  następnie kroję w plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster lekko spłaszczam, przyciskając go dłonią, a potem oprószam mąką z obu stron. 
Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażam ją przez 3-4 minuty, do zeszklenia. Podsmażoną cebulę zsuwam na jedną stronę patelni; na wolnej powierzchni rozkładam plastry polędwiczki (jeśli nie zmieszczą się bez wciskania, usmaż je w dwóch partiach). Smażę do zarumienienia - z obu stron. Następnie dolewam szklankę gorącego bulionu, wkładam woreczek z przyprawami, przykrywam patelnię i duszę wszystko na małym ogniu ok. 35-40 minut, do miękkości polędwiczek. W czasie duszenia na patelni ciągle powinien znajdować się bulion, więc uzupełniam go w razie potrzeby.
Gdy mięso jest miękkie, dodaję cukier, drobno posiekany czosnek i cząber, a także masło. Wyjmuję woreczek z przyprawami. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni, studzę przez chwilę, po czym rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną - zawiesinę przekładam na patelnię i podgrzewam, mieszając, do zgęstnienia sosu (jeśli jest za gęsty, dolewam jeszcze trochę bulionu). Na koniec doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger