Szukaj na blogu

Kurczak duszony z miodem

Kurczak duszony z miodem pięknie pachnie, dobrze wygląda i pysznie smakuje - poznaj mój przepis na łatwego w przygotowaniu kurczaka z patelni!



kurczak duszony z miodem przepis
Składniki:
dowolne kawałki kurczaka - ok. 1 kg
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 płaska łyżka musztardy stołowej
sól, pieprz do smaku
woda lub bulion do podlewania
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka lekko oprószam majerankiem i solą, po czym mocno obsmażam na rozgrzanym oleju. Zmniejszam ogień i dodaję na patelnię pokrojone drobno cebule, przykrywam patelnię i duszę do zeszklenia cebuli. W międzyczasie łączę w miseczce: curry, miód, słodką paprykę, musztardę i zioła prowansalskie, dolewam kilka łyżek wody. Powstałą pastą smaruję kawałki kurczaka, przykrywam patelnię i duszę 10 minut na małym ogniu. Następnie odwracam mięso na drugą stronę, dolewam odrobinę wody/buliony na patelnię i duszę kolejne 15 minut.  Doprawiam do smaku solą i pieprzem, jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie duszę do miękkości.


                              

                              

                              


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger