Szukaj na blogu

Sałatka do grilla (oraz do smażonych i pieczonych mięs)

Sprawdź, jak pysznie smakuje sałatka do grilla - kolorowa i pełna witamin. Chrupiąca sałata lodowa, delikatne listki młodego szpinaku, jędrne pomidorki i seler naciowy, odrobina ostrości w postaci czerwonej cebulki, i zioła. A wszystko polane bardzo smacznym, jogurtowym sosem! 

Sałatka do grilla przepis
Składniki:
200 g. sałaty lodowej (bez głąba)
200 g. pomidory rzymskie
50 g. szpinaku baby, umytego i osuszonego na papierowym ręczniku
30 g. czerwonej cebuli
100 g. selera naciowego (2 łodygi)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
120 g. mozzarelli w kulkach, odsączonej z zalewy
Sos:
150 g. jogurtu naturalnego
10 g. soku z cytryny
15 g. oliwy z oliwek
6 g. erytrolu lub innego słodziwa (do smaku)
3 g. drobnej soli
1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory dzielę wzdłuż na 4 ćwiartki, po czym usuwam nasiona. Pozostałe części kroję na paseczki.
Cebulę siekam w drobną kostkę.
Liście szpinaku rwę na kawałki.
Łodygę selera obieram z nitek, po czym przekrajam ją wzdłuż na pół, a potem obie części kroję na małe kawałki.
Sałatę grubo siekam.
Wszystkie składniki (także mozzarellę i posiekane zioła) umieszczam w dużej misce i ostrożnie mieszam.
W oddzielnej miseczce mieszam jogurt z sokiem z cytryny, solą i cukrem, potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, jeszcze raz dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku mielonym pieprzem.

Sałatkę polewam sosem na kilka minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger