Szukaj na blogu

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami

Poznaj mój przepis na pyszne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami
Dodaję do niego mrożone maliny, więc możesz je przygotować także poza sezonem.

- ze składników wychodzi duża blacha ciasta
- klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami przepis
Składniki (blacha 30 na 40 cm)
Zaczyn:
60 g. świeżych drożdży
20 g. cukru 
50 g. mąki pszennej
100 g. ciepłego mleka
Ciasto:
850 g. mąki pszennej
120 g. cukru 
30 g. cukru waniliowego
2 jajka
3 żółtka
300 g. ciepłego mleka
130 g. rozpuszczonego masła
skórka starta z 1 pomarańczy 
skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
2 duże puszki brzoskwiń (ok. 800 g)
200 g. mrożonych malin
masło do posmarowania blachy
mąka do posypania blachy 
Kruszonka:
100 g. masła
150 g. cukru
50 g. cukru waniliowego
200 g. mąki pszennej
Przygotowanie:
Zaczyn: drożdże rozkruszam w miseczce, dodaję cukier, mąkę i lekko ciepłe (ale nie gorące) mleko. Dokładnie mieszam do powstania pasty, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut (ja korzystam z piekarnika nagrzanego do 50 stopni C)
Ciasto: do dużej miski wsypuję mąkę i oba cukry, dodaję startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodaję wyrośnięty zaczyn, jajka i żółtka, oraz mleko. Mieszam ciasto, a następnie wyrabiam je przez 5 minut. Dodaję rozpuszczone (nie gorące!) masło i wyrabiam, aż się całkowicie wchłonie. 
Ciasto w misce przykrywam np. folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Powinno podwoić objętość.
Kruszonka: w czasie gdy wyrasta ciasto, przygotowuję kruszonkę. Miękkie masło rozcieram z cukrami, a po połączeniu dodaję mąkę  i rozcieram w palcach, by powstało grudkowate ciasto.
Wyrośnięte ciasto wykładam na lekko podsypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie uderzam dłonią, by je odgazować. Następnie rozwałkowuję je na wielkość blachy i przekładam do niej (blachę wcześniej natłuszczam masłem i posypuję mąką).
Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut, a potem rozkładam na całej powierzchni pokrojone brzoskwinie, i maliny (zamrożone).  Na owocach równomiernie rozkładam kruszonkę.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Ciasto piekę 50-55 minut.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger