Sznycle z indyka w płatkach kukurydzianych
To w sumie bardzo proste danie, ale jednocześnie moim zdaniem tak pyszne, że warto o nim napisać.
Mięso z indyka przygotowane w ten sposób jest delikatne, soczyste i smakuje naprawdę rewelacyjnie. A kotlety robi się bardzo szybciutko, bo nie wymagają długiego smażenia.
Składniki:
kawałek fileta z piersi indyka, pokrojony na kotlety trochę ponad 1 cm grubości (u mnie 3 kotlety)
sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki curry
jajko
płatki kukurydziane
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokrojone w plastry mięso oprószam solą i pieprzem, wklepując je lekko.
Mąkę mieszam z mieloną papryka, curry i granulowanym czosnkiem, i panieruję w nich kotlety.
Rozbełtane jajko mieszam ze szczyptą soli i pieprzu.
Kotlety moczę w jajku, a potem w pokruszonych płatkach kukurydzianych (dociskam je, żeby płatki się przykleiły).
Smażę po 3 minuty na dość mocno rozgrzanym oleju (oleju powinno być na patelni sporo, musi przykrywać całe dno).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz