Szukaj na blogu

Sznycle z indyka w płatkach kukurydzianych

To w sumie bardzo proste danie, ale jednocześnie moim zdaniem tak pyszne, że warto o nim napisać.

Mięso z indyka przygotowane w ten sposób jest delikatne, soczyste i smakuje naprawdę rewelacyjnie. A kotlety robi się bardzo szybciutko, bo nie wymagają długiego smażenia.



Składniki:

kawałek fileta z piersi indyka, pokrojony na kotlety trochę ponad 1 cm grubości (u mnie 3 kotlety)

sól i pieprz 

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki czosnku granulowanego

1/3 łyżeczki curry

jajko

płatki kukurydziane

olej do smażenia

Przygotowanie: 

Pokrojone w plastry mięso oprószam solą i pieprzem, wklepując je lekko.

Mąkę mieszam z mieloną papryka, curry i granulowanym czosnkiem, i panieruję w nich kotlety.

Rozbełtane jajko mieszam ze szczyptą soli i pieprzu.

Kotlety moczę w jajku, a potem w pokruszonych płatkach kukurydzianych (dociskam je, żeby płatki się przykleiły).

Smażę po 3 minuty na dość mocno rozgrzanym oleju (oleju powinno być na patelni sporo, musi przykrywać całe dno).









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger