Zapiekanka z paluszkami rybnymi, brokułem i ziemniakami
Prościutka a taka pyszna! To w zasadzie trzy składniki: paluszki rybne, brokuł, ziemniaki. Do nich sos beszamelowy i żółty ser na górę do zapieczenia. Nic skomplikowanego, a jaki efekt!
Składniki:
wcześniej usmażone paluszki rybne (u mnie było 10, 2 zjadłam 😁 a pozostałe są w zapiekance. Śmiało możesz wyłożyć nimi choćby całe dno formy)
kilka niewielkich ziemniaków
1 średniej wielkości brokuł
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
1 pełna łyżeczka masła
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
świezo mielona gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo:
kilka plasterków żóltego sera
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Brokuła dzielę na różyczki i gotuję je w osolonej wodzie przez kilka minut.
Powinny pozostać jędrne.
Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Formę w której będzie się piekłą zapiekanka smaruję olejem i posypuję bułką tartą.
Na dnie rozkładam usmażone paluszki rybne.
W zasadzie sposób ułożenia jest dowolny, zależy ile masz składników.
Ja obok paluszków rozłożyłam przekrojone ziemniaki, a na górze - brokuł.
Wszystko w międzyczasie jeszcze lekko posoliłam i posypałąm mielonym czarnym pieprzem.
Sos beszamelowy:
W 1/3 szklanki mleka rozprowadzam mąkę (bardzo dokładnie , nie może być żadnych grudek), a resztę podgrzewam w fgarnku razem z masłem.
Wlewam zawiesinę z mąką do gorącego mleka i podgrzewam mieszająć np. rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego budyniu.
Doprawiam go solą, pieprzem i gałką muszkatołową (powinna być wyraźnie wyczuwalna).
Gorącym sosem polewam zapiekankę, na górze rozkładam plastry sera.
Zapiekankę piekę ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz