Gulasz z łopatki
Taki gulasz robię najczęściej do placka po węgiersku. Jest lekko pikantny, trochę korzenny, aromatyczny i bardzo smaczny.
Składniki (3 porcje):
0,5 kg łopatki wieprzowej, niezbyt tłustej
1 płaska łyżka mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 średniej wielkości cebula
5 średniej wielkości pieczarek
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 mała (lub mniej) czerowna papryczka chili
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanki wody
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
sól i mielony czarny pieprz do smaku
1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję na małe kawałki, oprószam solą i pieprzem, posypuję mąką i mieszam, by się nią równomiernie pokryło.
Obieram cebulę i kroję ją w kostkę.
Słodką paprykę kroję na małe paseczki, z papryczki chili usuwam nasiona i również ją kroję, bardzo drobno.
Pieczarki kroję na pół, i potem na plasterki.
Czosnek siekam jak najdrobniej.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam łopatkę i podsmażam przez kilka minut, mieszając.
Mięso powinno się zarumienić.
Podsmażone zsuwam na jedną część patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojoną cebulę.
Smażę ją ok. 3-4 minuty, do zeszklenia.
Cebulę zsuwam do mięsa, w wolne miejsce dokładam pieczarki.
Smażę kolejnych kilka minut.
Pieczarki zsuwam do pozostałych składników i dorzucam papryki.
Smażę 2-3 minuty, po czym wszystko mieszam i dolewam wodę.
Dodaję też posiekany czosnek, oraz przyprawy: obie papryki w proszku, cząber, curry i kumin, wstępnie też doprawiam wszystko solą i pieprzem.
Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę ok. 30-40 minut, w zależności od mięsa - powinno po tym czasie być miękkie.
Dodaję przecier pomidorowy, ewentualnie dolewam troszkę wody.
Przed końcem duszenia dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz