Szukaj na blogu

Gulasz z łopatki

Taki gulasz robię najczęściej do placka po węgiersku. Jest lekko pikantny, trochę korzenny, aromatyczny i bardzo smaczny.


Składniki (3 porcje):

0,5 kg łopatki wieprzowej, niezbyt tłustej

1 płaska łyżka mąki pszennej

4 łyżki oleju

1 średniej wielkości cebula

5 średniej wielkości pieczarek

1 średniej wielkości czerwona papryka

1 mała (lub mniej) czerowna papryczka chili

2 ząbki czosnku

ok. 1 szklanki wody

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki mielonego kuminu

1/4 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki suszonego cząbru

sól i mielony czarny pieprz do smaku

1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroję na małe kawałki, oprószam solą i pieprzem, posypuję mąką i mieszam, by się nią równomiernie pokryło.

Obieram cebulę i kroję ją w kostkę.

Słodką paprykę kroję na małe paseczki, z papryczki chili usuwam nasiona i również ją kroję, bardzo drobno.

Pieczarki kroję na pół, i potem na plasterki.

Czosnek siekam jak najdrobniej.

Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam łopatkę i podsmażam przez kilka minut, mieszając.

Mięso powinno się zarumienić.

Podsmażone zsuwam na jedną część patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojoną cebulę.

Smażę ją ok. 3-4 minuty, do zeszklenia.

Cebulę zsuwam do mięsa, w wolne miejsce dokładam pieczarki.

Smażę kolejnych kilka minut.

Pieczarki zsuwam do pozostałych składników i dorzucam papryki.

Smażę 2-3 minuty, po czym wszystko mieszam i dolewam wodę.

Dodaję też posiekany czosnek, oraz przyprawy: obie papryki w proszku, cząber, curry i kumin, wstępnie też doprawiam wszystko solą i pieprzem.

Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę ok. 30-40 minut, w zależności od mięsa - powinno po tym czasie być miękkie.

Dodaję przecier pomidorowy, ewentualnie dolewam troszkę wody.

Przed końcem duszenia dodaję posiekaną natkę pietruszki.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger