Szukaj na blogu

Placki z czerwonej kapusty

Po raz pierwszy zrobiłam placki z czerwonej kapusty. Przywiozłam ze wsi bardzo dużo warzyw, a nie lubię marnować jedzenia. Część przerobię na sałatki na zimę, ale pomimo to sporo mi jeszcze zostanie. Już dawno przekonałam się, że placki można zrobić praktycznie z każdego warzywa 😀- i te, jak wszystkie do tej pory, również wyszły bardzo smaczne. Zjedliśmy je z gulaszem, trochę jak placki po węgiersku.


Składniki:

250 g kapusty

50 g cebuli

50 g startej mozzarelli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku 

0,5 płaskiej łyżeczki soli (do smaku)

mielony czarny pieprz do smaku 

1 jajko

70 g gotowanego buraka (1 niewielki burak)

50 g mąki pszennej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekam, drobniutko kroję cebulę.

Przekładam je do miski, oprószam solą i wygniatam przez  minutę-dwie dłońmi, żeby zmiękły  i puściły sok.

Buraka ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do warzyw w misce.

Dodaję: starty ser, natkę pietruszki i koperek, oraz jajko.

Dokładnie wszystko mieszam.

Na końcu dodaję mąkę, mieszam  i doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po solidnej łyżce masy.

Placki smażę na złoto z obu stron, na nie za mocnym ogniu.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger