Placki z czerwonej kapusty
Po raz pierwszy zrobiłam placki z czerwonej kapusty. Przywiozłam ze wsi bardzo dużo warzyw, a nie lubię marnować jedzenia. Część przerobię na sałatki na zimę, ale pomimo to sporo mi jeszcze zostanie. Już dawno przekonałam się, że placki można zrobić praktycznie z każdego warzywa 😀- i te, jak wszystkie do tej pory, również wyszły bardzo smaczne. Zjedliśmy je z gulaszem, trochę jak placki po węgiersku.
Składniki:
250 g kapusty
50 g cebuli
50 g startej mozzarelli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
0,5 płaskiej łyżeczki soli (do smaku)
mielony czarny pieprz do smaku
1 jajko
70 g gotowanego buraka (1 niewielki burak)
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekam, drobniutko kroję cebulę.
Przekładam je do miski, oprószam solą i wygniatam przez minutę-dwie dłońmi, żeby zmiękły i puściły sok.
Buraka ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do warzyw w misce.
Dodaję: starty ser, natkę pietruszki i koperek, oraz jajko.
Dokładnie wszystko mieszam.
Na końcu dodaję mąkę, mieszam i doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po solidnej łyżce masy.
Placki smażę na złoto z obu stron, na nie za mocnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz