Słodko-pikantny kalafior z papryką i czosnkiem
Oczywiście, że lubię kalafior z rumianą bułką tartą, na masełku! To klasyk i niezaprzeczalnie jedno z najlepszych letnich dań, jednak uważam, że zawsze warto szukać nowych smaków.
Bardzo lubię połączenie słodkiej papryki z masłem i czosnkiem. Dawno temu, jakieś 30 lat wstecz, po raz pierwszy jadłam kurczaka przygotowanego z tymi przyprawami, i od tej pory wracam do tych smaków.
Kalafior jest pyszny, wyrazisty i aromatyczny. Będzie pasował do mięs z grilla, lub do makaronu z warzywami.
Polecam:
Polędwiczki wieprzowe z papryką i czosnkiem
Pieczarki z patelni z papryką i czosnkiem
Składniki:
niewielki kalafior, podzielony na małe różyczki, ugotowany w osolonej wodzie (prawie do miękkości, choć powinien zostać jędrny)
1 łyżeczka masła
1 łyżka syropu klonowego lub ok. pół łyżeczki płynnego miodu
1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
mielona ostra papryka do smaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam różyczki kalafiora, odrobinę je solę i posypuję słodką papryką.
Dodaję też od razu przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażę przez kilka minut, delikatnie mieszając, po czym dolewam syrop klonowy, i na trochę większym ogniu smażę wszystko, również mieszając.
W czasie smażenia doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz