Szukaj na blogu

Słodko-pikantny kalafior z papryką i czosnkiem

Oczywiście, że lubię kalafior z rumianą bułką tartą, na masełku! To klasyk i niezaprzeczalnie jedno z najlepszych letnich dań, jednak uważam, że zawsze warto szukać nowych smaków.

Bardzo lubię połączenie słodkiej papryki z masłem i czosnkiem. Dawno temu, jakieś 30 lat wstecz, po raz pierwszy jadłam kurczaka przygotowanego z tymi przyprawami, i od tej pory wracam do tych smaków. 

Kalafior jest pyszny, wyrazisty i aromatyczny. Będzie pasował do mięs z grilla, lub do makaronu z warzywami.

Polecam:

Polędwiczki wieprzowe z papryką i czosnkiem

Pieczarki z patelni z papryką i czosnkiem



Składniki:

niewielki kalafior, podzielony na małe różyczki, ugotowany w osolonej wodzie (prawie do miękkości, choć powinien zostać jędrny)

1 łyżeczka masła

1 łyżka syropu klonowego lub ok. pół łyżeczki płynnego miodu

1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku

1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

mielona ostra papryka do smaku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam różyczki kalafiora, odrobinę je solę i posypuję słodką papryką.

Dodaję też od razu przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażę przez kilka minut, delikatnie mieszając, po czym dolewam syrop klonowy, i na trochę większym ogniu smażę wszystko, również mieszając.

W czasie smażenia doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger