Kulki z pieczarek
Pomysł na pyszne i soczyste pieczarkowe kulki 😋
Można zjeść je jako główne danie, ale mogą też być obiadowym dodatkiem.
Ja swoje kulki usmażyłam tradycyjnie, można je jednak również smażyć w głębokim tłuszczu.
Składniki:
10-12 średniej wielkości pieczarek
1 mała cebula
1 jajko
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 pełne łyżki kaszy kuskus
2-3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki ścieram do dużej miski na tarce z grubymi oczkami.
Bardzo drobniutko kroję cebulę, dodaję ją do pieczarek razem z posiekaną natką pietruszki.
Dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszam.
Wsypuję surowy kuskus, mieszam i odstawiam na 10 minut.
Dopiero po tym czasie dosypuję bułkę tartą - staram się wsypać jej jak najmniej, tyle tylko żeby ulepić kulki.
Kulki obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano, obracając je żeby równomiernie się usmażyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz