Indyk z ananasem i czerwoną papryką
Taki indyk jest idealny do ryżu. Miękkie i delikatne mięso w lekkim, słodko-pikantnym sosie, z ryżem kmomponuje się po prostu cudownie.
Możesz również użyć fileta z kurczaka, i przygotować go w ten sam sposób.
Składniki:
500 g fileta z indyka (u mnie 2 polędwiczki)
1 cebula, średniej wielkości
1 czerwona papryka, średniej wielkości
5-6 plastrów ananasa (z puszki)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki gorącej wody
sól i pieprz do smaku
szczypta czerwonej ostrej papryki
ok. pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem, oraz posypuję mąką ziemniaczaną.
Dokładnie mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam mięso i podsmażam je z obu stron na jasnozłoty kolor.
Zsuwam mięso na bok patelni, w wolne miejsce wrzucam cebulę, chwilę smażę razem, do jej zeszklenia.
Dodaję paprykę (pokrojoną w niewielkie, cienkie paseczki), smażę razem 5 minut (średni ogień).
Dodaję drobno pokrojonego ananasa i posiekany czosnek, znowu smażę kilka minut.
Dolewam wodę, przykrywam patelnię, duszę 3-4 minuty.
Dodaję kurkumę i doprawiam wszystko do smaku.
Sos powienien zrobić się szklisty i powinien zgęstnieć; jeśli ciągle jest rzadki, odlewam 2-3 łyżki płynu z patelni, troszkę go studzę i mieszam jeszcze z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Wlewam zawiesinę na patelnię i mieszam do zgęstnienia.
Dodaję kurkumę i posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Podaję z ugotowanym na sypko ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz