Szukaj na blogu

Indyk z ananasem i czerwoną papryką

Taki indyk jest idealny do ryżu. Miękkie i delikatne mięso w lekkim, słodko-pikantnym  sosie, z ryżem kmomponuje się po prostu cudownie. 

Możesz również użyć fileta z kurczaka, i przygotować go w ten sam sposób.



Składniki:

500 g fileta z indyka (u mnie 2 polędwiczki)

1 cebula, średniej wielkości

1 czerwona papryka, średniej wielkości

5-6 plastrów ananasa (z puszki)

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki oleju 

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki gorącej wody

sól i pieprz do smaku

szczypta czerwonej ostrej papryki 

ok. pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem, oraz posypuję mąką ziemniaczaną.

Dokładnie mieszam.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam mięso i podsmażam je z obu stron na jasnozłoty kolor.

Zsuwam mięso na bok patelni, w wolne miejsce wrzucam cebulę, chwilę smażę razem, do jej zeszklenia.

Dodaję paprykę (pokrojoną w niewielkie, cienkie paseczki), smażę razem 5 minut (średni ogień).

Dodaję drobno pokrojonego ananasa i posiekany czosnek, znowu smażę kilka minut.

Dolewam wodę, przykrywam patelnię, duszę 3-4 minuty.

Dodaję kurkumę i doprawiam wszystko do smaku.

Sos powienien zrobić się szklisty i powinien zgęstnieć; jeśli ciągle jest rzadki, odlewam 2-3 łyżki płynu z patelni, troszkę go studzę i mieszam jeszcze z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Wlewam zawiesinę na patelnię i mieszam do zgęstnienia.

Dodaję kurkumę i posiekaną natkę pietruszki, mieszam.

Podaję z ugotowanym na sypko ryżem.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger