Szukaj na blogu

Rolowany omlet z cukinią

Omlet z soczystą cukinią, z dodatkiem papryki, z aromatem curry, ze szczypiorkiem i natką pietruszki! Pyszne jedzonko, idealne właściwie na każdy posiłek, również na lekki obiad.

Sprawdź też: rolowany omlet z szynką, pomidorem i czerwoną cebulą



Składniki (2 omlety):

Farsz:

1/3 małej zielonej cukinii

1/3 żółtej zielonej cukinii

pół niewielkiej cebuli

1/3 małej czerwonej papryki

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

szczypta curry

Dodatkowo:

po 3 jajka na omlet (łącznie 6)

do smaku: sól i pieprz

1 łyżeczka masła na omlet

pokrojony szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania farszu:

Dokładnie myję cukinie i paprykę, obieram cebulę, wszystko kroję w małą kostkę.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę i podsmażam ją do zeszklenia.

Dodaję pozostałe składniki: cukinię i paprykę, wszystko lekko solę i posypuję szczyptą curry oraz pieprzem.

Smażę na małm ogniu pod przykryciem, pod czasu do czasu mieszając, ok. 8 minut, aż warzywą będą miękkie.

Dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam.

Omlety:

Wbijam 3 jajka do mieseczki i bardzo dokładnie je mieszam, np. rózgą, do powstania jednolitej masy.

Doprawiam jajka odrobiną soli i pieprzu.

Rozpuszczam masło na patelni, wlewam połowę masy, rozprowadzam ją jak ciasto na naleśniki.

Na połowie rozkładam połowę podsmażonych warzyw i smażę chwilkę do lekkiego ścięcia jajek, po czym pomagając sobie drewnianą łopatką zwijam rulon z warzywami w środku.

Zsuwam rulon na bok patelni i w wolne miejsce wlewam resztę masy jajecznej, jak na zdjęciu.

Ponownie chwilę smażę, i jeszcze raz zwijam omleta w rulon.

Zsuwam na talerz, posypuję szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger