Rolowany omlet z cukinią
Omlet z soczystą cukinią, z dodatkiem papryki, z aromatem curry, ze szczypiorkiem i natką pietruszki! Pyszne jedzonko, idealne właściwie na każdy posiłek, również na lekki obiad.
Sprawdź też: rolowany omlet z szynką, pomidorem i czerwoną cebulą
Składniki (2 omlety):
Farsz:
1/3 małej zielonej cukinii
1/3 żółtej zielonej cukinii
pół niewielkiej cebuli
1/3 małej czerwonej papryki
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
szczypta curry
Dodatkowo:
po 3 jajka na omlet (łącznie 6)
do smaku: sól i pieprz
1 łyżeczka masła na omlet
pokrojony szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania farszu:
Dokładnie myję cukinie i paprykę, obieram cebulę, wszystko kroję w małą kostkę.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę i podsmażam ją do zeszklenia.
Dodaję pozostałe składniki: cukinię i paprykę, wszystko lekko solę i posypuję szczyptą curry oraz pieprzem.
Smażę na małm ogniu pod przykryciem, pod czasu do czasu mieszając, ok. 8 minut, aż warzywą będą miękkie.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Omlety:
Wbijam 3 jajka do mieseczki i bardzo dokładnie je mieszam, np. rózgą, do powstania jednolitej masy.
Doprawiam jajka odrobiną soli i pieprzu.
Rozpuszczam masło na patelni, wlewam połowę masy, rozprowadzam ją jak ciasto na naleśniki.
Na połowie rozkładam połowę podsmażonych warzyw i smażę chwilkę do lekkiego ścięcia jajek, po czym pomagając sobie drewnianą łopatką zwijam rulon z warzywami w środku.
Zsuwam rulon na bok patelni i w wolne miejsce wlewam resztę masy jajecznej, jak na zdjęciu.
Ponownie chwilę smażę, i jeszcze raz zwijam omleta w rulon.
Zsuwam na talerz, posypuję szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz