Szukaj na blogu

Makaron penne z warzywami w sosie serowym

Dobrze zrobiony makaron to zawsze pyszny, niedrogi i sycący posiłek, nawet jeśli składa się z niewielu składników. Musi być tylko dobrze doprawiony. Moja dzisiejsza propozycja na obiad to makaron penne w gęstym, serowym sosie, z delikatnymi warzywami. Wszystko kremowe i aksamitne, po prostu - pyszne! Bardzo polecam!


Składniki (porcja na 2 osoby):

1 szklanka makaronu penne

2 łyżki oleju

1 średniej wielkości cebula

1 mała marchewka

1/3 małego brokuła (różyczki)

1 mała puszka kukurydzy

2 lub 3 ząbki czosnku

1 szklanka mleka 3,2%

1 łyżka mascarpone lub innego gładkiego śmietankowego serka (może być kanapkowy)

2-3 plastry sera cheddar, gouda lub mozzarella

1 płaska łyżeczka curry

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

Szykuję warzywa:

- obieram cebulę i kroję ją w drobną kostkę

- podobnie postępuję z marchewką

- różyczki brokuła (surowe) dzielę na drobne cząstki

- obieram czosnek i przeciskam go przez praskę 

- odcedzam kukurydzę

Dalej:

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną cebulę i smażę ją przez 3-4 minuty, do zeszklenia.

Dodaję pokrojoną marchewkę, odrobinę wszystko solę i smażę kolejne 3-4 minuty.

Dodaję różyczki brokuła i czosnek, smażę przez chwilę.

Dolewam mleko i wrzucam ugotowany wcześniej makaron, przykrywam patelnię, duszę 7-8 minut.

Zdejmuję pokrywkę (już nie będzie potrzebna), dodaję plastry sera, porwane na kawałki (szybciej się rozpuszczą), mieszam.

Podgrzewam jeszcze kilka minut na małym ogniu, mieszając.

Na końcu dodaję mascarpone, mieszam do połączenia.

Wszystko doprawiam do smaku: curry, solą i pieprzem.

Podaję na gorąco.

Bardzo pasuje do tego makaronu drobno posiekana, świeża bazylia.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger