Szukaj na blogu

Curry z indykiem, zielonym groszkiem i soczewicą

Szykuję ostatnio trochę "słoikowych" obiadów, i między innymi zrobiłam porcję takiego curry z indykiem. Bardzo smaczne, bardzo aromatyczne, idealne do przetrzymania  i późniejszego podgrzania. 



Składniki (porcja na 2 osoby):

300 g fileta z indyka

1 łyżka mąki

3 łyżki oleju

1 średniej wielkości cebula

3/4 dużej puszki zielonego groszku

kilka cm jasnej części pora (3-5 cm, drobno posiekane)

1 mała czerowna papryczka chili (bez nasion)

3 ząbki czosnku

kilka pomidorków koktajlowych

1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

garść czerwonej soczewicy 

mała puszka mleka kokosowego (lub pół dużej)

ok. pół szklanki wody

1 łyżeczka (lub więcej) curry

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso kroję w niewielkie paseczki, oprószam solą i pieprzem, posypuję mąką i mieszam.

Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wkładam mięso z indyka i podsmażam do zarumienienia. 

Podsmażone mięso zsuwam na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w piórka cebulę. 

Smażę aż się zarumieni, zsuwam do mięsa, dodaję pokrojonego pora.

Smażę 2-3 minuty, dodaję posiekany czosnek, groszek, posiekaną papryczkę chili i pokrojone pomidorki.

Dolewam wodę, przykrywam patelnię, duszę kilka minut.

Następnie dolewam mleko kokosowe, dodaję curry i połowę posiekanej natki pietruszki (resztą posypuję gotową potrawę), dorzucam też garść czerwonej soczewicy.

Duszę ok. 20 minut pod przykryciem.

Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger