Curry z indykiem, zielonym groszkiem i soczewicą
Szykuję ostatnio trochę "słoikowych" obiadów, i między innymi zrobiłam porcję takiego curry z indykiem. Bardzo smaczne, bardzo aromatyczne, idealne do przetrzymania i późniejszego podgrzania.
Składniki (porcja na 2 osoby):
300 g fileta z indyka
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
1 średniej wielkości cebula
3/4 dużej puszki zielonego groszku
kilka cm jasnej części pora (3-5 cm, drobno posiekane)
1 mała czerowna papryczka chili (bez nasion)
3 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
garść czerwonej soczewicy
mała puszka mleka kokosowego (lub pół dużej)
ok. pół szklanki wody
1 łyżeczka (lub więcej) curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielkie paseczki, oprószam solą i pieprzem, posypuję mąką i mieszam.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wkładam mięso z indyka i podsmażam do zarumienienia.
Podsmażone mięso zsuwam na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w piórka cebulę.
Smażę aż się zarumieni, zsuwam do mięsa, dodaję pokrojonego pora.
Smażę 2-3 minuty, dodaję posiekany czosnek, groszek, posiekaną papryczkę chili i pokrojone pomidorki.
Dolewam wodę, przykrywam patelnię, duszę kilka minut.
Następnie dolewam mleko kokosowe, dodaję curry i połowę posiekanej natki pietruszki (resztą posypuję gotową potrawę), dorzucam też garść czerwonej soczewicy.
Duszę ok. 20 minut pod przykryciem.
Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz