Placki z warzyw z boczkiem
Wczoraj wyjęłam z lodówki kilka "zalegających" składników: 3 ugotowane ziemniaki, kilka plastrów wędzonego boczku, marchewkę z rosołu, znalazła się też połowa czerwonej papryki. Miałam jeszcze 4 pieczarki - te wykorzystałam do sosu.
Nigdy nie wyrzucam jedzenia, nawet jeśli coś zostaje w małych ilościach, z dwóch powodów: po pierwsze, na tym polega oszczędzanie; a po drugie - uwielbiam gotować właśnie z takich pozostałości 😀 Wychodzą z tego zazwyczaj pyszne obiadki.
Placki są pyszne, bogate w smaku, kolorowe i niedrogie. Do nich można podać dowolny sos, czy jakąś surówkę.
Skladniki (u mnie wyszło 6 placków):
3 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki
2 niewielkie, ugotowane marchewki
kilka plastrów wędzonego boczku - możesz go zamienić na inną wędlinę
1 średniej wielkości cebula
pół czerwonej papryki (może być oczywiście papryka innego koloru)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
1 jajko
1 pełna łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę i plastry boczku kroję w drobną kostkę.
Jeśli boczek nie jest tłusty, na patelnię wlewam łyżkę oleju, wrzucam pokrojone: cebulę i boczek.
Podsmażam przez kilka minut.
Dodaję drobno pokrojoną paprykę.
Smażę do chwili, gdy ta lekko zmięknie (kilka minut).
Ugotowane ziemniaki i marchewki ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Do warzyw dodaję podsmażone produkty, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę oraz posiekane zioła.
Wszystko delikatnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej na patelni (ma przykrywać całkowicie jej dno), wykładam po solidnej łyżce masy.
Smażę na mocno złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz