Szukaj na blogu

Placki z warzyw z boczkiem

Wczoraj wyjęłam z lodówki kilka "zalegających" składników: 3 ugotowane ziemniaki, kilka plastrów wędzonego boczku, marchewkę z rosołu, znalazła się też połowa czerwonej papryki. Miałam jeszcze 4 pieczarki - te wykorzystałam do sosu. 

Nigdy nie wyrzucam jedzenia, nawet jeśli coś zostaje w małych ilościach, z dwóch powodów: po pierwsze, na tym polega oszczędzanie; a po drugie - uwielbiam gotować właśnie z takich pozostałości 😀 Wychodzą z tego zazwyczaj pyszne obiadki.

Placki są pyszne, bogate w smaku, kolorowe i niedrogie. Do nich można podać dowolny sos, czy jakąś surówkę.

Skladniki (u mnie wyszło 6 placków):

3 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki

2 niewielkie, ugotowane marchewki

kilka plastrów wędzonego boczku - możesz go zamienić na inną wędlinę

1 średniej wielkości cebula

pół czerwonej papryki (może być oczywiście papryka innego koloru)

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

1 jajko

1 pełna łyżka mąki pszennej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Obraną cebulę i plastry boczku kroję w drobną kostkę.

Jeśli boczek nie jest tłusty, na patelnię wlewam łyżkę oleju, wrzucam pokrojone: cebulę i boczek.

Podsmażam przez kilka minut.

Dodaję drobno pokrojoną paprykę.

Smażę do chwili, gdy ta lekko zmięknie (kilka minut).

Ugotowane ziemniaki i marchewki ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Do warzyw dodaję podsmażone produkty, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę oraz posiekane zioła.

Wszystko delikatnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewam olej na patelni (ma przykrywać całkowicie jej dno), wykładam po solidnej łyżce masy.

Smażę na mocno złoty kolor z obu stron.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger