Pałeczki z cukinii
Wyglądają na talerzu niczym cukiniowe strączki. Pikantne, dość ostre w smaku wyśmienicie komponują się z delikatnym sosem tzatziki (przepis znajdziecie tutaj)
Składniki :
2 średnie cukinie
2 łyżeczki zielonej pasty curry
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
5 listków świeżej melisy
5 listków świeżej mięty
2-3 łyżki oliwy
pieprz
Przygotowanie:
Umyte, nieobrane cukinie kroję wzdłuż na plastry grubości 1 cm, a następnie w długie pałeczki. W miseczce mieszam pastę curry z sosem sojowym, wykładam marynatę na cukinię i dokładnie ją wcieram. Pozostawiam na pół godziny. Zioła siekam w paseczki. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewam oliwę, po czym wykładam cukinię i smażę delikatnie przekładając łopatką - przez ok. 8 minut. Dodaję zioła i paprykę, doprawiam pieprzem, smażę jeszcze przez 3 minuty. Podaję gorące z sosem tzatziki.
Przepis autorski.
Składniki :
2 średnie cukinie
2 łyżeczki zielonej pasty curry
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
5 listków świeżej melisy
5 listków świeżej mięty
2-3 łyżki oliwy
pieprz
Przygotowanie:
Umyte, nieobrane cukinie kroję wzdłuż na plastry grubości 1 cm, a następnie w długie pałeczki. W miseczce mieszam pastę curry z sosem sojowym, wykładam marynatę na cukinię i dokładnie ją wcieram. Pozostawiam na pół godziny. Zioła siekam w paseczki. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewam oliwę, po czym wykładam cukinię i smażę delikatnie przekładając łopatką - przez ok. 8 minut. Dodaję zioła i paprykę, doprawiam pieprzem, smażę jeszcze przez 3 minuty. Podaję gorące z sosem tzatziki.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz